Dan mimoza obilježen i u Bjelovaru

Diljem Europe se od 20. do 26. siječnja obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice, pa tako i u Hrvatskoj. Na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i Udruge “Zdravka”, Hrvatski sabor je proglasio treću subotu u siječnju Danom mimoza, odnosno Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Tako se kod nas već trinaestu godinu u nizu obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Tim događanjem Hrvatska se priključila brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice, koji je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na četvrtom mjestu.
U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 300 žena, a umre ih više od 100.

Na redovni pregled sve žene i danas je pozvao Predsjednik Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije Želimir Bertić.

– Pozivamo sve žene da se redovito kontroliraju kod svojih ginekologa. U zadnje vrijeme pozivamo i na cijepljenje protiv HPV virusa koji je glavni uzročnik nastanka karcinoma vrata maternice u 90 posto slučajeva. Infekcija HPV-om traje 10 godina da bi se karcinom razvio, ako se na vrijeme otkrije, izlječenje je 100-postotno. Sad imamo i cijepljenje, znači, taj karcinom ne bi trebao ni postojati – poručuje Bertić koji smatra da je u Hrvatskoj kultura spolnog zdravlja premalo razvijena.

– Moramo imati kulturu spolnog zdravlja. Mora se krenuti od malih nogu, još od osnovne škole, pričati o toj problematici, pripremati djecu na to da se ne radi o tabu temama, to je nešto o čemu bismo svi trebali biti otvoreni, imati razvijeniji zdravstveni odgoj – kazao je predsjednik Lige protiv raka BBŽ-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.