„Razgovori o promjenama“ – ministrica obrazovanja posjetila Bjelovarsko-bilogorsku županiju

U sklopu turneje „Razgovori o promjenama“ u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sa suradnicima. U Srednjoškolskom centru Bjelovar održala je sastanak s djelatnicima Medicinske škole, Ekonomske i birotehničke škole, Komercijalne i trgovačke škole i  Turističko-ugostiteljske škole Bjelovar.

Ministrica je iz prve ruke kroz razgovor s profesorima i ravnateljima te županom Damirom  Bajsom i njegovim suradnicima saznala kako su zadovoljni reformom školstva te je to bila prilika da kroz ragovor odgovori na neka tekuća pitanja.

– Ono što mogu reći da su učitelji i profesori stvarno motivirani, da se vide da rade dobar posao i da se zalažu. Naravno da to nije jednostavno i lagano jer nije se lagano mijenjati ni profesorima ni učenicima. Ipak dugi niz godina su radili na jedan način, sada trebaju raditi tako da je i učenik aktivniji, puno više rješavaju probleme, puno manje se naglasak stavlja na činjenice i tako je to bilo rečeno, tako su govorili i sami profesori da im je puno zanimljivije raditi na ovaj način ali i da učenici to prihvaćaju – kazala je ministrica Divjak.

Posebno se razgovaralo o vrednovanju i ocjenjivanju te državnoj maturi:

– Djelomično po novom Državna matura je 2022. godine, a već iduće godine 3. razredi će imati probnu maturu koja će im omogućiti da se naviknu i pripreme za promjene koje dolaze.

Ministrica Divjak je pohvalila i Bjelovarsko bilogorsku županiju koja kao osnivač vodi brigu o školama i druga je županija u Hrvatskoj po ulaganju u škole, a na pitanje hoće li se kalendar školske godine ispoštovati zbog štrajka koji je poremetio tijek školske godine je rekla:

– Ono što me veseli u posjetu ovim školama je da se vidi da reforma stvarno diše punim plućima, da su nastavnici motivirani. Što se nadoknada tiče, sve ide svojim tijekom, nemamo nikakvih problema – rekla je Divjak.

Župan Bajs je ministricu upoznao s činjenicom da Županija ima 44 objekta u energetskoj obnovi, 12 ih je već gotovo, 5 je u izradi, a za ostale su u tijeku natječaji:

– Upravo taj partnerski odnos između osnivača, ministarstva i onih koji rade u školama može doprinijeti kvaliteti koju svi očekujemo. Kada govorimo o županiji, ovoga trenutka svaki peti učenik ide u kompletno obnovljene škole i mislim da ćemo do kraja 2021. godine imati situaciju da će više od 90% učenika ići u takve škole. Istaknut ću da je naša politika jasna, mi ulažemo i u matične i područne škole. Svi moraju imati jednak standard – rekao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.