Ministrica Divjak u pratnji župana Damira Bajsa posjetila OŠ Čazma

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u pratnji župana Damira Bajsa posjetila je OŠ Čazma u sklopu posjete Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u dijelu turneje nazvane “Razgovori o promjenama”. Te promjene tiču se provedbe reforme školstva, pa ministrica nastoji od neposrednih provoditelja reformskih mjera doznati kako to izgleda u praksi, odnosno na terenu.

Ministricu je dočekala ravnateljica škole Lidija Osman s učiteljima-mentorima “Škole za život”. Prvo je obišla školu na kojoj je krenula energetska obnova i kratko sudjelovala na nastavnom satu iz kemije gdje su učenici prezentirali način rada. Zatim je ministrica Divjak razgovarala s učiteljima o tome koje su promjene uvođenjem reforme primijetili i kako su one utjecale na učenike, učitelje, ali i roditelje.

– Ja sam prije svega zahvalila ravnateljici i svim učiteljima i učiteljicama i zapravo su oni ti koji su sudjelovali i sukreirali sve ono što sada imamo u programu Škole za život. Ja sam sigurna da će tako biti i dalje i računam na njihovu podršku, a kao što se vidi podršku Županije u svakom pogledu imamo i u materijalnom opremanju ali i u svim reformskim procesima – kazala je ministrica Divjak.

Učitelji OŠ Čazma koji provode eksperimentalni program „Škole za život“ kao i primjenu programa u razgovoru s ministricom iskazali su svoje zadovoljstvo što su ušli u program i postali dio reforme koja se provodi rekla nam je ravnateljica Osman:

– Iskazali su  svoje zadovoljstvo novim metodama, oblicima i strategijama poučavanja, autonomijom učitelja, ali i što im se pruža mogućnost da sami kreiraju nastavni proces. Naglasili su i istaknuli  da ima i onih dijelova oko kojih nisu posve zadovoljni, to su udžbenici za koje su smatrali da će upotpunjavati rad  u eksperimentalnom programu – rekla je Osman.

U pratnji ministrice bio je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs koji je zadovoljan što je ministrica obišla među inima i OŠ Čazma:

–  Dobro je biti s učiteljima i profesorima koji provode reformu i u tom jednom partnerskom odnosu s njima i Ministarstvom  znanosti i obrazovanja, Vlade Republike Hrvatske i osnivača škole u ovom slučaju Bjelovarsko bilogorske županije vidjeti gdje smo sada. Ne treba zaboraviti da je ovo prva e-škola u Hrvatskoj, to je jedan znak da ljudi koji rade ovdje, koji vode ovu školu, žele biti progresivni. Naravno, to je jedna od škola u eksperimentalnom programu, a da bi se to postiglo morali su i roditelji, profesori i ravnateljstvo dati prijedlog Županiji tako da mogu reći da mi je drago da se to nastavlja kako ide projekt za projektom – rekao je župan Damir Bajs.