HSLS će u sljedećih godinu dana biti stranka koja će imati svoje stavove i koja će puno jasnije istupati – kaže predsjednik HSLS-a Dario Hrebak

Nakon predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović pred nama su ove godine  parlamentarni izbori. RTL je u suradnji s Promocijom plus, predstavio rezultate  prvog ovogodišnjeg CRO Demoskopa. Nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prvi izbor građana u siječnju je – SDP. Treći izbor, umjesto Liste Mislava Kolakušića, ponovno je – Most. Zanimljivo je kako je  HSLS s novim vodstvom i preuzimanjem kormila stranke počeo bilježiti blagi rast ali su i dalje ispod 1 %. Iako svjestan da je to mali rast predsjednik HSLS-a Dario Hrebak najavljuje aktivan rad da taj rast bude stalan i napominje kako će za neki značajniji rast trebati više vremena:

– Još uvijek je to daleko od onoga što bih ja htio, mi sada govorimo o postotku od 0,8%. Radit ćemo na tome da taj rast bude stalan i da do parlamentarnih izbora bude puno vidljiviji, a što se tiče ovog blagog malog rasta on se ne može još uvijek tretirati kao nešto značajnije. Međutim, ja sam doista uvjeren, dugo sam u politici, da sve ovo što radimo u Bjelovaru će biti upravo ono što će i presuditi da će HSLS na državnoj razini biti puno prepoznatljiviji i da će to ljudi cijeniti, ne samo u gradu i našoj županiji nego i na državnoj razini – kaže Hrebak.

Pozvao je stranke političkog centra da se na predstojećim parlamentarnim izborima ujedine, s obzirom na to da s još nekoliko stranaka liberalnog centra HSLS dijeli sličnu političku agendu.

– Stvar je jasna, ovakav izborni sustav kakav je, najviše donosi HDZ-u i SDP-u. Ja ću podsjetiti kako je 2011. godine HSLS išao samostalno na izbore, osvojio je velikih 74 000 glasova, a nismo prošli izborni prag jer Hrvatska nije jedna izborna jedinica, nego se sastoji od 10 izbornih jedinica i mi smo na nekoliko mjesta imali svega 0,nešto% koliko nam je nedostajalo da 2011. prođemo prag. Svi ti glasovi su otišli HDZ-u ili SDP-u na kraju 2011., čak četvrtina glasova malih stranaka je otišla upravo velikima. Mislim da to nije pošteno i jednostavno naš jedini način da se odupremo takvom jednom nepoštenom izbornom  sustavu da se što više nas ujedini i da si povećamo šanse da putem pojedinih jedinica možemo biti zastupljeni u Hrvatskom saboru. To je jedan logičan potez koji sam napravio da se ti glasovi okrupne na sljedećim izborima jer mi smo inače osuđeni da koaliramo sa HDZ-om ili SDP-om ako želimo biti u Hrvatskom parlamentu. Ja mislim da je puno prirodnije da ove opcije idu zajedno na izbore, ali kažem ako do toga neće doći morat ćemo tražiti neke druge svoje putove. Onaj put koji ja zastupam je put da će HSLS u sljedećih godinu dana biti stranka koja će imati svoje stavove, koja će puno jasnije istupati, koja će  se profilirati i pokušati rasti kako bismo na hrvatskom političkom tržištu bili puno privlačniji hrvatskim građanima – kazao je Hrebak.

Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača – 27,8 posto. To je gotovo 3 postotna boda više nego u prosincu, a više od 10 u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem kada je SDP bio na samo 16 posto.
 Svjedoci smo kako je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u predizbornoj kampanji jako  malo istupao u javnosti pa bi ove rezultate velikim djelom mogu pripisati kampanji i samom Zoranu Milanoviću, dok je pred Davorom Bernardićem nakon što ni na izborima za EU parlament nije svoje ime stavio na listu da se dokaže. I sam Hrebak se slaže kako za ovaj rezultat nije zaslužan Bernardić.

– Pa Bernardić.. nije ovo njegova zasluga, ne znam je li on toga svjestan, ali ovo je zasluga prvenstveno kampanje za predsjedničke izbore i Zorana Milanovića koji je pobijedio. Vidjet ćemo kakO bude za 6-7 mjeseci kada će ući u kampanju za parlamentarne izbore i kada će glavni protivnici biti Plenković i Bernardić. Definitivno je da Zoran Milanović kao novi predsjednik više neće moći graditi kampanju u SDP-u, a Bernardić će morati biti puno uvjerljiviji da bi zadržao ovu prednost, jer on će biti taj koji će morati sučeljavati programe SDP-a, on će biti taj koji će morati puhati za vrat Andreju Plenkoviću, a nisam primjetio u ove zadnje 3 godine da je nešto uspješan u tome. Bit će zanimljivo u svakom slučaju. Ja osobno vjerujem da ovo što se sad dogodilo, da je SDP ušao u neko blago vodstvo je ipak zahvaljujući dobroj kampanji Zorana Milanovića, a manje Davora Bernardića, ali to je isto tako poruka HDZ-u da neke stvari moraju i oni sami promijeniti jer da se samo od participiranja u vlasti ne živi. Građani to moraju osjetiti još bolje na svojoj vlastitoj koži. Puno stvari se promijenilo, ja to osjetim kao gradonačelnik Bjelovara, puno više je novaca, puno više se radi, međutim građani su sve zahtjevniji. Ono što ja mislim da bi HDZ trebao napraviti, je da bi trebao ići puno više u borbu protiv korupcije. Mi smo napravili projekt transparentnosti u Bjelovaru koji su svi u Hrvatskoj odobrili. ja im nudim i jednima i drugima, i HDZ-u i SDP-u da ovaj primjer koji smo mi napravili u Bjelovaru da jednostavno implementiraju na državnoj razini na svim razinama vlasti, pa će onda i mišljenje građana o političarima biti puno puno bolje nego što je to danas, a danas je na najnižim razinama od kad postoji Hrvatska samostalnost – zaključuje Hrebak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.