Zlatna povelja HRT-a za najljepši, odnosno pobjednički školski vrt, uručena Osnovnoj školi Velika Pisanica

U HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić, 29. studenoga 2019. godine održana je tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Velika Pisanica. Titulu najljepšeg vrtića osvojio je dječji vrtić Radost iz Splita. U ovom ekološkom projektu natjecali su se učenici iz više od 150 osnovnih i srednjih škola te djeca iz srodnih odgojno – obrazovnih ustanova. Ovim projektom djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika, te povratka tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja te zahvalnice svim ovogodišnjim sudionicima u projektu.  Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10.000,00 kuna, drugonagrađeni nagrade od 5.000,00 kuna, a trećenagrađeni nagrade od 3.000,00 kuna te darove privatnih donatora koji podupiru projekt.

     OŠ Velika Pisanica nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ima 199 učenika. Pri

     Škola je sagrađena 1971. godine, a veliku je materijalnu pomoć u izgradnji škole osigurao Frenk Kern, Amerikanac podrijetlom iz Male Pisanice, i njegov se spomenik nalazi u školskom parku. Početak uređenja školskog dvorišta počinje odmah nakon izgradnje škole, postavljanjem ograde i sadnjom crnogoričnog i bjelogoričnog drveća. Dvorište i vrt  uređivale su učeničke grupe cvjećara, vrtlara i pčelara s učiteljima Mirjanom Ivanović i Nikolom Vinkovićem.

      Danas je vrt obnovljen i obogaćen mnogim biljnim vrstama. Od drveća ističu se: smreka, jela, srebrni bor, čempres, ariš, magnolija, obična breza, japanska trešnja. U školskom vrtu napravljen je kamenjar s puzajućim trajnicama.

Ispred škole je napravljena sjenica koja služi za odmor učenika i učitelja te za održavanje izvanučioničke nastave i nastave u prirodi. Unutar sjenice može biti do 30 –tak učenika, a u sjenici postoje klupe za sjedenje i stolove za pisanje. U 2018. godini napravljene su dvije učionice na otvorenom: jedna u prednjem dijelu dvorišta, a druga u stražnjem. U postavljanju učionica sudjelovali su učenici, a finacirane su preko Ine d.d. i Zaklade Zamah. U dvorištu se nalaze i novi stalci za bicikle i nove klupe, a škola svaku godinu dva puta godišnje organizira biciklijadu učenika.

Brigu oko eko-vrta u periodu 2009. – 2015. preuzimaju  učitelj Ivan Piria, Josipa Ivanović i  učiteljica Marija Dent koja je ujedno i voditeljica Učeničke zadruge ”Bilogora”. U 2016. godini dobivamo suglasnost MZO za pola spremačice te brigu oko cvjetnjaka preuzima  spremačica Dijana Dinjar, posebno u proljeće i tijekom ljeta. Dijani često u vrtu pomaže i spremačica Ljilja Horgoš.

Školsko dvorište ukrašavaju i starinski predmeti koji su služili u obradi zemlje ovog poljoprivrednog kraja.

Entuzijazmom domara škole Stjepana Dinjara, a nakon njega i Alena Šikača,  uređuje se školski travnjak, orezuje grmlje i čempresi. Na određenim mjestima postavljeni su ekološki drveni koševi i vrlo se pazi na urednost i čistoću dvorišta. Donacijom Zaklade Adris posađene su oko dvorišta smaragdne tuje i srebrni čempresi, te postavljene metalne pločice s hrvatskim i latinskim nazivljem. 2009. godine od stare cigle napravili smo veliku spiralu s ljekovitim i začinskim biljem u kojoj su također postavljene metalne pločice. Donacijama Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva poduzetništva i obrta i Fzoeu-a oko vrta je postavljena nova ograda, ugrađena nova klizna vrata, postavljeni ivičnjaci, nabavljeni božuri, perunike i irisi. Uz potporu Minpa nabavili smo i opremu za košnju (novi trimer za MŠ, te kosilicu za voćnjak u PŠ Bedenik), prijenosni računalo, te alat za rad u vrtu. Usko surađujemo s proizvođačima eko hrane s našeg područja (Nakani, Budrovčan).  2015. godine  uz pomoć Hep-a i i Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica nabavili smo skupu opremu za ispitivanje kvalitete tla (reflectolab plus). U naš školski vrt u posljednjih 8 godina uloženo je više od 200.000,00 kn raznih donacija kroz projekte koji su od velikog značaja za našu malu zajednicu. Usko surađujemo i sa Zakladom Zamah koje je u 3 puta financirala naše projekte ”Klinika za otpad” – nabava kontejnera za separiranje za školu i dječju igraonicu i ”Platno in, plastika out” – nabava eko platnenih vrećica s porukama o štednji energije te ”Eko klupice za male čitače” – uređenje vanjske učionice, nabava polica za knjižnicu i lektire. U 2016. godini sudjelujemo u projektu Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj sa Zakladom Zamah s tematikom Zajedno brinemo o školskom vrtu – izrada 2 hotela za kukce i vrtnog jezerca.

     Pojedinačna stabla jabuka, krušaka, višnji i oraha te travnjak i borovi s klupama nalaze se iza škole u blizini nogometnog igrališta.

Školski vrt 2017. godine dobiva Zelenu povelju Fzoeu-a i HRT-a za Najljepši školski vrt.

U 2019. godini uz pomoć MZO uredili smo suhi vrt  koji je ukrašen kamenim oblucima, terakota teglama i raznim biljem. U vrtu se nalaze i putokazi koji označavaju svjetske gradove  te kamena staza koja povezuje školu sa zgradom Međugeneracijskog centra u kojoj se odvija nastava za učenike nižih razreda.

     Škola odiše intimnošću, mirom, skladom i voljom za radom svih učitelja i učenika. 

Zahvaljujemo se svima koji su financijski pomogli u uređenju i napretku našeg vrta te vrijednom osoblju, učenicima i djelatnicima koji uređuju i skrbe o školskom vrtu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.