Od 15. prosinca do kraja godine Bjelovarsko-bilogorska županija i HŽ časte besplatnim putovanjem vlakom u Zagreb

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovor s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željkom Ukićem vezan uz sufinanciranje karata u omjeru 50 – 50 za sve putnike koji će koristiti putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba novoizgrađenom prugom Sveti Ivan Žabno – Gradec za vremensko razdoblje od 15. prosinca do 31. prosinca 2019. godine. 

15. prosinca kreće promet na novoj pruzi, prvoj novoizgrađenoj pruzi u Hrvatskoj nakon pola stoljeća, pruzi Sveti Ivan Žabno – Gradec i želja je Bjelovarsko-bilogorske županije promocija iste našim građanima te mogućnost besplatnog putovanja vlakom od 15. – 31. prosinca. 

– Pruga je to ponekad zvana čežnja, pretvorila se u javu, koštala je oko 200 milijuna kuna i moram se zahvaliti svima koji su na tome radili neovisno o vremenu koje je iza nas proteklo. To je i jedina pruga koja je bila predviđena prostornim planom RH i kao takva jedina koja je napravljena nakon više od 60 godina. Ono što me veseli, nije samo gradnja pruge, to je samo sredstvo da stignemo do cilja, a cilj je da stanovnici ovog dijela županije imaju mogućnost prigradskog prijevoza Grada Zagreba – rekao je župan Bajs.

Bjelovarsko-bilogorska županija i župan Damir Bajs inicirali su izgradnju same pruge, vodili projekt iste do izdavanja građevinske dozvole. Župan Damir Bajs bio je predsjednik Povjerenstva za gradnju pruge, Bjelovarsko-bilogorska županija direktno se uključila u projektiranje pruge, otkup zemljišta i sveg potrebnog da bi se došlo do građevinske dozvole.

Pruga je to koja ni jednim svojim metrom ne prolazi Bjelovarsko-bilogorskom županijom, ali zato uvelike skraćuje vrijeme putovanja od Bjelovara do Zagreba.

– Skoro nakon 20 godina u 5:58 krenut će prvi vlak i shodno voznom redu, vlak za vlakom će ići u Zagreb i obratno. Htjeli smo dati jedan poklon, jer su to ljudi našeg kraja zaslužili nakon tolikog čekanja, a to je da prijevoz od 15. prosinca do kraja godine od Bjelovara do Zagreba bude na tom vlaku za sve besplatan. Želimo u ovo blagdansko vrijeme obilježiti jednu važnu stvar za sve nas, ali ću zahvaliti i HŽ putničkom prijevozu koji je također dao popust od 50%, a drugih 50% će pokriti Županija za ova dva tjedna – kazao je župan Bajs.

U planu je i potpisivanje ugovora za daljnje sufinanciranje dijela prijevoza u 2020. godini iz Bjelovara za Zagreb i obratno te će pružanjem brzine, kvalitete ali i cijene HŽ biti na pravi način vraćen u naš kraj, a s druge strane  naši stanovnici izlaskom iz prometne izoliranosti mogu do Zagreba doći za sat vremena, a i brže od toga – zaključio je župan Bajs.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić najavio je i povoljne cijene prijevoza, a i još neke novine koje će sigurno svidjeti svima onima koji će vlakom do Zagreba u budućnosti:

– Osjetit će se pogodnosti i što se tiče same cijene putovanja, tako da će u startu, s obzirom na kraću relaciju ove vožnje cijene karata biti od 10 – 25 % povoljnije, a očekuju se i druge mogućnosti u dogovoru sa Županijom oko poticanja pojedinih skupina putnika tako da bi taj prijevoz bio još povoljniji. Sa 1. siječnja vjerujem da  ćemo cijeli sustav uspostaviti tako da cijeli ovaj kraj integriramo u sustav javnog gradskog prijevoza Grada Zagreba što znači da će putnicima biti omogućeno da sa jednom jedinstvenom kartom mogu putovati vlakom od Bjelovara i voziti se javnim prijevozom u Gradu Zagrebu, bilo tramvajem ili autobusom – rekao je Ukić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.