Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs predstavio županijski proračun za 2020. – Proračun rekordnih 1,12 milijardi kuna

Sutra će biti održana 15. Sjednica Skupštine bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj bi trebao biti usvojen proračun za 2020. godinu.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kao predlagač proračuna pred vijećnike Županijske skupštine dat će prijedlog županijskog proračuna najveći do sada u njenoj povijesti u iznosu od 1.118.669.806,00 kuna što je za gotovo 50% veći proračun od ovogodišnjeg.

– Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, europski projekti, pripajanje Ureda državne uprave Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je dovelo do toga da je proračun za upola veći nego prošle godine. Naglasit ću isto tako da je to 10 puta veći proračun nego 2013. kada sam postao župan u sadašnjim mandatima. Tada je proračun bio samo 123 milijuna kuna. Razlog povećanju su ova tri elementa – kazao je župan Bajs.

Izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar projekt vrijedan 272 milijuna kuna, pripajanje Ureda državne uprave Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje će od 1.1.2020. godine djelatnici Ureda državne uprave prijeći u županijski sustav i provođenje 50-ak europskih projekata vezanih uz školstvo, zdravstvo, gospodarstvo, promet i socijalnu skrb vrijednih preko 150 milijuna kuna razlozi su tako velikog povećanja.

– Od proračuna iz 2013. godine do proračuna iz 2019. od 635 milijuna kuna Bjelovarsko-bilogorska županija imala je izvršenje proračuna od 95% u prosjeku. To znači, neovisno o razmišljanjima da su naši proračuni nerealni, da se pokazalo da sve ono što smo predvidjeli smo i napravili. Ovako velike promjene i kapitalne investicije i sve ono što je vezano uz proračun pokazuje aktivnost svih nas u županiji i mene kao župana. Naglasit ću da je proračun povećan i zbog još jednog razloga koji me posebno veseli, a to je da su izvorna sredstva proračuna u većoj mjeri povećana zbog većih prihoda županijske blagajne, a temeljem rasta gospodarstva. Porast zaposlenih i porast plaća doveo je do plusa u županijskoj blagajni – rekao je župan Bajs.

Dodao je i kako očekuje da će proračun na sjednici Skupštine biti prihvaćen čime će se ostvariti sve što je u njemu zacrtano. Proračun Bjelovarsko- bilogorske županije svojim iznosom nadmašio je i proračune nekih većih županija, zaključio je župan Bajs:

– Velike županije imaju proračune preko milijarde kuna. Županije koje su brojem stanovnika i ekonomskom moći bitno jače od nas. Naš posao je da kroz EU projekte i druge projekte koje provodimo možemo doći do ovakvih cifri koje onda svake godine i ostvarimo!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.