U sklopu projekta “Zaželi” u Vrbovcu u tijeku i drugi tečaj za djelatnice

Nakon uspješno odrađene teoretske i praktične nastave,gerontodomaćicama Crvenog križa Vrbovecu srpnju ove godine dodijeljeni su certifikati o položenom tečaju za njegovateljice. Ravnateljica vrbovečkog Crvenog križa Jelena Mucko pritom je istaknula kako je ponosna na cijeli tim te je podsjetila na značaj dobivenog certifikata, koji omogućava vidljivost, a time i lakšu zapošljivost djelatnica na tržištu rada nakon završetka projekta „Zaželi“. Osim tog tečaja, u programu projekta predviđen je i još jedan dodatni tečaj, za prerađivačice aromatičnog i začinskog bilja. Nakon odslušanog teoretskog dijela, gerontodomaćice vrbovečkog Crvenog križa trenutno pohađaju i praktični dio nastave u plastenicima Sakowski d.o.o., u selu Hudovo u Rakovcu, a samim tijekom prakse, koja ukupno traje 90 sati, izuzetno su zadovoljne. Pobliže su upoznale korisnost i primjenjivost ružmarina, timijana, korijandera, origana, majčine dušice, chilli papričice, metvice, kadulje, peršina, ali i jestivog cvijeća, poput begonije. Naučile su i kako raditi s klicama, pravilno presađivati i saditi, ali i kako dobiti sadni materijal. Ujedno, naučile su primjenjivati i održavati čistoću i higijenu plastenika, kako bi se spriječile bolesti biljaka. Sve odreda pohvalile su susretljivost dviju vlasnica, Ruth Sakowski i Nevenke Kencek, koje od početka prakse potiču ugodnu radnu atmosferu. Dio njih podijelio je s nama svoja razmišljanja.

-Prvog tjedna bile smo na vrtu dva dana, nakon čega smo radile u plastenicima, gdje smo bile cijeli drugi tjedan jer u ovom periodu više nema toliko posla vani. Puno smo naučile, od načine sadnje do načina korištenja, ali i kako pakirati za tržište. To je lijep posao, mogla bih raditi u plasteniku, kaže nam Marjana iz Žabnice. S njom se slaže i Antonija iz Brezina: – Zanimljivo mi je kako smo sve prionule na to da u svojim kućanstvima uvrstimo i te biljke, u puno većem obimu nego do sad. Vlasnice su nam neke biljke i dale kako bi ih same presadile u svoje vrtove, poput peršina i vegete.

Jelu iz Lonjice iznenadila je suvremenost i opremljenost eko-plastenika: -Doživljavala sam ovaj posao kao rad gdje si osam sati sagnut, da ništa ne možeš vidjeti, a nama na praksi upravo je suprotno.Ono što mi se ipak najviše sviđa upravo je taj ekološki uzgoj bilja, nema pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva, a takva ekološka proizvodnja mene najviše zanima.Neke od tih stvari nisam znala iako me rad sa biljkama jako zanima, dosta čitam i sama učim. Meni osobno ovo je znanje izuzetno korisno, tako da ovaj tečaj mogu preporučiti nekome tko je u potrazi za poslom ili želi želi nešto novo naučiti, a zanima ga rad s biljkama.Puno je naučila i Đurđica iz Brezana: – Posebno mi je zanimljivo bilo učiti više o pripremi biljke za tržište. Od sadnje do zalijevanja i čišćenja bilja do pravilnog pakiranja i označavanja kako bi biljka bila spremna za prodaju… jako zanimljiv proces za nas početnike. Fizički, nije nam bilo naporno, mogla bih raditi ovaj posao.

Dejana i Drita, obje iz Novaka, pohvalile su vlasnice Nevenku i Ruth. -Vlasnice su izuzetno susretljive, ponudile su nam za degustaciju sendviče od klica, ali i neke ljekovite čajeve, kaže Dejana dok Dritu oduševljava koliko je novog naučila, i uz dugogodišnje iskustvo sadnje i održavanja vlastitog vrta: – Zaista s voljom idem na praksu. Ovo novo znanje čovjeka zaista ponuka da se i sam bavi ovim poslom. U sličnom smjeru razmišlja i Marina iz Gradečkog Pavlovca, koja razmišlja o pokretanju sličnog posla: – Vidim se u ovom poslu. Zanimaju me biljke, a naročito mi je zanimljivo jestivo cvijeće, poput begonije i vodenika, koje se koriste u kulinarskim poslasticama i na tržištu su izuzetno cijenjene.

Vlasnice Nevenka i Ruth za djelatnice Crvenog križa imale su samo riječi hvale: – Sve su izuzetno vrijedne i navikle na rad te su sevrlo brzo prilagodile uvjetima i načinu rada u plasteniku. Naravno, neke je rad s biljkama više zainteresirao, no sve su pokazale volju da rade i da nauče nešto novo.

Podsjetimo, projektom „Zaželi“ zaposlene su 33 žene s područja Vrbovca, Dubrave, Gradeca, Farkaševca, Rakovca i Preseke, koje rade na poslovima pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama. Projekt ukupne vrijednosti 6,5 milijuna kuna provodi Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec, a sufinanciran je u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda. Realizacija projekta krenula je 01. listopada 2018., a trajat će do listopada 2020.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.