Dolijali uzgajivači indijske konoplje na području Garešnice – kaznena prijava protiv 5 osoba

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u koordinaciji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije i u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru proveli su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim hrvatskim državljaninom, 44-godišnjim srpskim državljaninom, 43-godišnjom njemačkom državljankom, 46-godišnjim njemačkim državljaninom i 37-godišnjim bosanskohercegovačkim državljaninom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Osnovano se sumnja da je 38-godišnji hrvatski državljanin nabavio opremu, materijal i tvari namijenjene uzgoju indijske konoplje u zatvorenom prostoru te opremu i materijal za preradu biljke indijske konoplje u drogu marihuanu i cannabisovo ulje, između ostalog agregat kao zasebni izvor električne energije s rasvjetnim tijelima, ventilacijski sustav s uređajem za kontrolu temperature i vlažnosti zraka, ovlaživače zraka, tegle i zemlju nakon čega je na tavanu svoje obiteljske kuće u mjestu pokraj Garešnice navedenu opremu instalirao i stavio u funkciju te započeo s uzgojem najmanje 1500 biljki indijske konoplje. U istom prostoru stavio je u funkciju improviziranu sušaru za cvjetne vrhove indijske konoplje dok je za usitnjavanje preostalih dijelova biljke koristio električnu rezalicu.

Dana 27./28. studenog 2019., osumnjičeni vlasnik objekta je uz pomoć drugih osumnjičenika sa uzgojenih biljaka indijske konoplje rezanjem skinuo lisne vrhove, pripremio ih za sušenje, dok su preostali dio biljaka usitnili pomoću rezalice. Također su namjeravali izvršiti sadnju preko 1600 sadnica indijske konoplje koju je nabavio osumnjičeni 38-godišnjak, a u čemu su spriječeni od policijskih službenika ove PU. Policijski službenici su u objektu 28. studenog 2019. u popodnevnim satima temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru, koje je ishodilo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, proveli dokaznu radnju pretrage doma i drugih prostorija. U objektu je pronađeno i izuzeto:

  • oko 1600 sadnica biljke zelene boje visine oko 15 cm koje svojim izgledom i karakteristikama nalikuju na sadnice biljke indijske konoplje
  • djelomično sasušena zelena biljna materija koja svojim izgledom i karakteristikama nalikuje drogi marihuani u količini od oko 65 kg,
  • vlažna usitnjena zelena biljna materija koja svojim izgledom i karakteristikama nalikuje drogi marihuani u količini od oko 50 kg,
  • tekućina koja svojim izgledom i karakteristikama nalikuje drogi cannabis ulje u količini od oko 3 decilitra,
  • automatska puška marke „crvena zastava“, s pripadajućih 8 spremnika za streljivo
  • dvije ručno izrađene kubure,
  • 139 komada streljiva različitog kalibra.

Pretragom pronađeni predmeti koji su služili za uzgoj i preradu indijske konoplje u drogu marihuanu i cannabis ulje biti će dostavljeni Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu na toksikološko, biološko i daktiloskopsko vještačenje. 

Protiv svih petoro osumnjičenih osoba Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru podnijeta je kaznena prijava, dok su osumnjičene osobe predane pritvorskom nadzorniku ove PU.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.