Udruga žena liječenih od raka dojke sv. Margareta iz Dubrave proslavila deset godina svog djelovanja

Udruga žena liječenih od raka dojke sv. Margareta iz Dubrave obilježila je u nedjelju deset godina od svog osnutka udruge.
Udruga je osnovana 2009. godine, a osnovalo ju je pet žena oboljelih od raka dojke na prijedlog doktorice Zukanović. Sami počeci rada udruge bili su teški. Najveći problem je bilo mjesto gdje bi se ove hrabre žene sastajale. Nakon rasta broja članica dobile su prostor općinske vijećnice za svoje sastanke i druženja.
Danas ova udruga broji 90. članica koje nisu samo s područja Općine Dubrava nego i susjednih općina i gradova. Kako ističe predsjednica udruge Mira Turk od tog broja samo je dvadeset oboljelih, dok su druge članice potpora u radu udruge.

– Cilj rada naše udruge je potpora. Ja kažem da smo mi sebični jer nitko ne misli o sebi. Kada se dogodi teška dijagnoza ne pati samo ta osoba koja se suočila s tom dijagnozom nego pati i potresena je i njena cijela obitelj. Mi stalno pričamo o bolesti i važnosti pregleda ali ne dopiremo do ljudi. Od raka dojkobolijevaju sve mlađe žene i naš cilj je da što više osvijestimo žene na samopregled ali i da idu na rane preglede dojki. Sada imamo jednu članicu 1976. godište koja boluje od te bolesti, čekaju je dvije operacije, jedna nam je članica umrla, također je bila 1976. godište. Zato je bitno doći na vrijeme da se sve može na vrijeme riješiti. O bolesti se mora pričati jer je važno da dopremo do svake žene i da shvatimo što nam je važno – zaključila je Turk.

Ove žene osim što se druže redovno organiziraju i predavanja za građane, izlete na kojima se druže ali su uveličale i niz manifestacija na kojima su sudjelovale. Ono na što su posebno ponosne je što je u njihovoj organizaciji održano snimanje milenijske fotografije povodom dana ružičaste vrpce kada su ugostile u Dubravi 1 000 žena iz cijele Hrvatske.

Potporu u svojim aktivnostima Udruga ima i u Općini Dubrava i načelniku Tomislavu Okroši. Upravo je ova udruga jedna od udruga s područja općine koja će dobiti svoj stalni prostor u novoobnovljenom Kulturnom centru u Dubravi. Načelnik Okroša najavio je i daljnju pomoć, financijsku ali i logističku kazao je Okroša i dodao:

– Posebno smo ponosni na našu Udrugu žena liječenih od raka dojke sv. Margareta. Ponosni smo na sve naše udruge ali ova udruga je posebna, jer većina članica je prošla kroz pakao zloćudne bolesti i pokazale su jednu snagu i zajedništvo i iz te svoje borbe skupljaju snagu kako bi pomogle ostalima savjetom ili nekakvom medicinskom intervencijom u bolnici.

Proslavu ove obljetnice svojim nastupom uveličao je Zbor bez glasnica Optimisti iz Zagreba, zbor OŠ Dubrava i Mažoretkinje 60 plus, a predstavljena je i slikovnica „Mama se oporavlja“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.