Farkaševac: O lošem stanju škole u Farkaševcu načelnik Draganić razgovarao s pročelnicom za prosvjetu ZG županije Mirelom Katalenac

Zgrada škole u Farkaševcu koju pohađa 105 učenika bila je tema sastanka načelnika Općine Farkaševac Dražena Draganića i njegovih suradnika s pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirele Katalenac i ravnateljice OŠ Dubrava Marijanom Kozumplik Kemenović.

Naime, škola je izgrađena prije 40 godina i od tada u nju nije bilo većih ulaganja, a problem je i održavanje nastave tjelesne kulture koja se u zimskim m mjesecima održava u prostorima općinske zgrade koji su prenamijenjeni u dvoranu što je trebalo biti privremeno rješenje.

Roditelji učenika imaju brojne primjedbe s kojima je pročelnicu i ravnateljicu upoznao načelnik Draganić:

– Negdje su škole super uređene, da ne kažem da su kao Space shutle, a da kod nas djeca sjede na potrganim stolicama i da nemaju daske na školjkama u wc-u. Naravno da nam je želja da se i kod nas ulaže u taj objekt i da naša djeca imaju kvalitetno obrazovanje i ne po ničemu ne zaostaju za ostalom djecom – kazao je Draganić.

Pročelnica Katalenac je naglasila kako je Zagrebačka županija jedna od rijetkih koja gotovo polovicu svog proračuna ulaže u školstvo, a visoko na listi prioriteta je briga o svim dijelovima županije i ravnomjernom razvoju. Napomenula je kako je u zadnjih 15 godina gotovo 30 milijuna kuna uloženo u OŠ Dubrava u sklopu koje je Područna škola u Farkaševcu.

– Ono što mi se čini kao problem je činjenica da su gotovo sva ta sredstva uložena u matičnu školu u Dubravi i to je ono što ovdje predstavlja problem. Svjesna sam činjenice da ulaganjem u matične škole, područne zaostaju. U nekoliko navrata ravnateljica je kontaktirala Županiju sa potrebama Područne škole Farkaševac i ono što sam tada govorila, a govorim i danas budući da smo na kraju proračunske godine, je da nakon što završimo matičnu školu uDubravi gdje još moramo  završiti kuhinju i blagovanicu možemo se koncentrirati na područne škole, tu prvenstveno mislim na Farkaševac – rekla je pročelnica Katalenac.

Brojne primjedbe roditelja i djece na sastanku je istaknula komunalna redarka Radmila Dukić, od činjenice da su sanitarni čvorovi neuredni, da nema sapuna za pranje ruku, toaletnog papira većinom nema, a kada ga ima ostavljen je na prljavom podu jer nema držača. Nadalje stolice i stolovi su oštećeni, pa djeca na njima trgaju odjeću, a roditelji se žale i na održavanje čistoće u školi te lošu rasvjetu zbog koje djeca teže prate nastavu, a žale se i na školsku kuhinju:

– Hrana koju jedu ujutro jede se i popodne na način da kuharica podgrijava i dokuhava. Djeca koja nisu ujutro pojela hranu i ostavila su je u zdjelicama vraća se u isti lonac, podgrijava i daje djeci u popodnevnoj smjeni. Ista stvar je i sa pićem, djeca koja nisu napitke popila ujutro i vrate napitak, ne prolijeva se nego se vraća u lonac i ponovno poslužuje djeci u popodnevnoj smjeni. Jedan od najvećih problema djeci je svjetlo iznad ploče. Djeca iz svojih klupa ne vide na ploču kad je vani tmurno i loše lampe su na stropovima i svjetlo je slabo pa ne vide pisati – rekla je Dukić.

Na sastanku je dogovoreno da će se krenuti s uređenjem sanitarnog čvora, poboljšavanjem rasvjete te da će se pregledati klupe i stolice i u najkraćem vremenu ispraviti nepravilnosti. Dogovoreno je da će svaka tri mjeseca održavati sastanci kako bi se pratile promjene i jesu li napravljeni pomaci u rješavanju ukazanih nepravilnosti od strane roditelja, a na sastanku u proljeće iduće godine razgovarat će se i o jednosmjenskoj nastavi te održavanju dvorane u kojoj se održava nastava tjelesne kulture za koju općina izdvaja svoja sredstva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.