Farkaševac: Za loše stanje županijskih prometnica kriv nedostatak sredstava

Danas je održan sastanak između načelnika Općine Farkaševac Dražena Draganića i njegovih suradnika s predstavnicima Zagrebačke županije i Županijske uprave za ceste o stanju županijskih prometnica na području Općine Farkaševac.

Sastanak je održan na inicijativu vijećnika Općinskog vijeća, a s ciljem upoznavanja predstavnika ŽUC-a s problematikom na koju oni učestalo upozoravaju na sjednicama vijeća.

Načelnik  Dražen Draganić pročelnika Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Zagrebačke županije Nenada Babića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Landeka upoznao je s problemataikom.

– Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije na području općine Farkaševac u zadnje dvije godine nije imala nikakve značajnije aktivnost što se tiče obnove županijskih i lokalnih prometnica. Samom potrošnjom tih prometnica i otvaranjem brze ceste promet je puno veći što se ni mi nismo nadali. Dionica ŽC 2231 Praščevac-Farkaševac-Kabal problematična je iz razloga što je profil ceste 3,5 metra što otežava mimoilaženje vozila jer moraju  oba voziti preko bankina. Samim time bankine se troše i propadaju.  Upravo za ovu dionicu napravljeno je idejno rješenje te je dobivena lokacijska dozvola još 2012. godine za njeno proširenje ali ništa se nije po tom pitanju napravilo. Drugi problem nije ništa manji. Dionica lokalne ceste u naselju Majur koja ide od Bolča do granice sa Koprivničko-križevačkom županijom.  To je prometnica koju jedinu u zadnjih 15 godina nismo nikada pipnuli ni obnavljali i potrebno je njeno presvlačenje s novim slojem asfalta. Imamo probleme i na ostalim prometnicama vezano uz cijevne propuste. Na cijevnim propustima došlo je do ulegnuća vjerojatno zbog puknuća cijevi. Jedno takvo ulegnuće imamo u Žabnici. Postoji problem i na prometnici kroz naselje Bolč koja je sada državna cesta. Cesta je ostala u istom profilu, ali je iscrtana dodatna horizontalna signalizacija do Bolča, a dalje je cesta prema Donjem Markovcu i Kablu je bez te signalizacije što također otežava prometovanje, osobito u ovo jesensko vrijeme – rekao je Draganić.

Nenad Babić pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Zagrebačke županije zahvalio je na pozivu na sastanak.

– Svjesni smo problematike uvijek se na ovakve pozive odazivamo i uvijek smo otvoreni za razgovor međutim vrlo dobro znate o čemu u konačnici uvijek pričamo, o kroničnom nedostatku sredstava ŽUC-a. Znam da to vama na terenu ne znači puno, ali nama u redovnom funkcioniranju predstavlja ogromni teret. Najveći izvor prihoda ŽUC-a su  naknade za registraciju cestovnih i motornih vozila, koja se nije mijenjala od 2003. godine, a vrlo dobro znate koliko su se mijenjale cijene građevinskih radova i materijala od tada – pojasnio je Babić.

Nenad Babić pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Zagrebačke županije

Tomislav Landeka ravnatelj ŽUC-a zagrebačke županije kazao je kako mu je jasno da su svi nezadovoljni ulaganjem u prometnice, a kao razlog neulaganja je naveo  pomankanje sredstava, ali se nije složio da se nije ulagalo u prometnice.

– U zadnje dvije godine se nije ulagalo toliko, ali je to nadomješteno u u prijašnjim godinama. Od 2012. do 2017. godine na području Općine Farkaševca puno je uloženo u održavanje prometnica kojih je 2,7 posto u odnosu na sve ceste kojima upravljamo. Cesta u Majuru bila je u planu za obnovu ove godine u dužini od 2 km, ali  zbog pomanjkanja sredstava ove godine nije obnovljena. Njena  obnova je u planu idučeg proljeća, ljeta ili jeseni – rekao je Landeka.

– Nemojte biti nezadovoljni i možete poručiti svojim građanima da iz kredita kojeg je digla Županijska uprava za ceste u iznosu od 50 milijuna kuna, u Farkaševcu smo napravili dvije ceste. To su ceste u Brezinama i u Bolču, što znači da smo u Farkaševac u 2016. i 2017. godini uložili gotovo 3 milijuna kuna. Tako u postotku cesta koje su napravljene na području općine i više nego što smo očekivali, s obzirom na sva područja o kojima brinemo. U 2018. godini na području općine uloženo je kroz stavku redovnog održavanja 1,2 milijuna kuna tako će biti i u 2019. godini – dodao je Landeka i pozvao općinske vlasti da pošalju dopis sa svim problemima i potrebama pa će ih pokušati uvrstiti u svoj program za naredno razdoblje.

Tomislav Landeka ravnatelj ŽUC-a zagrebačke županije

Na kraju sastanka načelnik Draganić je iskazao zadovoljsto što se govorilo o problema koji muče mještane:

– Mi se borimo za naš kraj na način koji nam je omogućen i ovaj sastanak danas točka je na ono o čemu mi svakodnevno komuniciramo. Ja moram zbog naših mještana progovoriti da se zna koji su to problemi koji nisu od jučer. Na kraju krajeva da ima više novca bilo bi nam svima bolje i naše prometnice ne bi bile 3,5 metara i naša djeca bi sigurnije dolazila u školu, na kraju bili bi i nogostupi. To je ta problematika koju ćemo zajedničkim snagama rješavati kroz nadolazeće vrijeme – zaključio je Draganić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.