Marija i Antun Fabičević iz Ivanske proslavili Zlatni pir

U današnje vrijeme kada je sve više parova koji se rastaju lijepo je čuti i vidjeti da netko proslavi 50 godina zajedničkog života kao što su to proslavili u subotu Marija i Antun Fabičević iz Ivanske. Njihova djeca organizirala su im proslavu Zlatnog pira. Inače, bračni par Fabičević ima sina i kćer te troje unučadi.

Upoznali su se vrlo mladi i nakon i dvije godine postali supružnici. Antun je imao 21 godinu, a Marija tek 19. Prvi put su se susreli i vidjeli u Ivanskoj na igralištu i mada su bili susjedi nisu se poznavali. Kako nam je rekla gospođa Marija nakon što su se zaljubili pred njom je još bilo da završi školu dok je gospodin Antun još morao i u vojsku.

– Nakon što sam ja završila školu, a moj suprug vojsku moj tata je naredio da se moramo vjenčati. Tada smo bili mladi i ništa nam nije smetalo kod drugog, mi smo se zaljubili i tijekom godina smo gradili jedan drugoga.

Kažu da nemaju recept  ovakvom dugovječnom zajedničkom životu. Ovih pedeset godina života brzo im je prošlo složili su se supružnici:

 –  Gradili smo kuću, školovali djecu, iza nas je puno rada i razumijevanja. Bilo je tu i svađica i razmirica ali stalno smo se držali na okupu. Djecu smo postavili na noge, o unučićima sada brinemo – rekla nam je gospođa Marija.

Na pitanje kada je bilo ljepše i lakše živjeti, u prijašnjim vremenima ili danas gospodin Antun je rekao:

– Puno bolja su bila ona prijašnja vremena jer smo imali stalni radan odnos i točno radno vrijeme, godišnji i sve je bilo regulirano. Sve što smo stvorili smo stvorili za vrijeme onog sistema.

 Kao razlog današnjih brojnih razvoda braka vide nerazumijevanje između bračnih partnera i nesigurnost.

– Nemaju sigurne plaće i sigurne radne odnose. Nekad mladi ljudi imaju velike zalogaje i onda se tu prevare i uđu u dugove i dolazi do problema i u braku. Važno je razumijevanje i naći balans te ponekad i prešutjeti i krenuti dalje još jači i čvršći.

– Bilo je razmirica i kod nas – priznali su Marija i Antun:

– Suprug kada se naljuti ne može šutjeti, posvađamo se, on kaže, reci što imaš i gotovo idemo dalje, dok ja mogu šutjeti i tri dana. Nije to dobro, znam – priznaje nam iskreno gospođa Marija.

Marija i Antun zahvalili su cijeloj obitelji na ljubavi i potpori koju od njih dobivaju, osobito kćeri, sinu, snahi i zetu što su im pripremili  proslavu i uz pjesmu i ples obilježili su pola stoljeća zajedničkog života.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.