Župan Bajs uručio načelniku Emiću Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za Općinu Štefanje

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs uručio je danas načelniku Općine Štefanje Ivi Emiću Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za područje Općine Štefanje koji je izradio županijski Upravni odjel za poljoprivredu.

Predajom Programa za koji je stigla suglasnost nadležnog Ministarstva na Općini Štefanje je sada da provodi Program i krene u raspisivanje natječaja vezanih uz državno poljoprivredno zemljište.

– Ovo je zadnji trenutak da preuzmemo ovaj program, da izvršimo kvalitetne pripreme i da možemo objaviti Javni natječaj za ugovaranje korištenja zemljišta u narednom periodu. Veseli me da je program završen, zahvaljujem se županu i njegovim suradnicima jer nam je to bitno zbog 45 OPG-a koji su svoje proizvodne kapacitete vezali uz to zemljište – rekao je načelnik Općine Štefanje Ivo Emić.

Bjelovarsko-bilogorska županija je do sada izradila 8 Programa raspolaganja državnim zemljištem, a za 7 je stigla suglasnost nadležnog Ministarstva, tako natječaje mogu raspisati općine Kapela, Velika Pisanica, Šandrovac, Velika Trnovitica, Severin, Ivanska i Štefanje. Za Općinu Đulovac čeka se suglasnost, a Programi za općine Rovišće i Zrinski Topolovac su pred završetkom izrade.

Župan Damir Bajs podsjeća da je bjelovarsko-bilogorska županija najpoljoprivrednija županija u Hrvatskoj, pa je bitno da da državno poljoprivredno zemljište bude u funkciji.

– Program je vezan uz 981 hektar, da se radi zapravo o 890 hektara kada se izuzmu oni dijelovi koji su vezani uz javne ustanove i da će to biti na raspolaganju poljoprivrednicima ovog kraja. Ima jedna specifičnost koja nije uobičajena za sve ostale općine je vezana uz činjenicu da Općina Štefanje ima 354 hektara za ribnjake, tako da će općina imati i ribnjake i zakup poljoprivrednog zemljišta. Predajom ovog programa općina može ići u raspisivanje natječaja ja zakup. Ovog trenutka dvije općine su raspisale natječaje za zakup, to su općine Kapela i Velika Pisanica. Program koji smo napravili o našem trošku bit će na korist općini i to je ključni element suradnje u izradi programa, brzini izrade i predaje na provođenje – rekao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.