Od 15. studenoga u Gradskom muzeju Bjelovar: Arheološka kronika – što je bilo prije osnutka Bjelovara

Gradski muzej Bjelovar u ovoj godini obilježava 70 godina postojanja. Rođendan je proslavio izložbama koje su tijekom godine privukle mnoge građane. Posljednja u tom rođendanskom nizu bit će izložba Arheološka kronika – što je bilo prije osnutka Bjelovara?

Osim građe koju posjeduje bjelovarski muzej, dio građe za izložbu ustupio je Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatski restauratorski zavod. Na izložbi će biti predstavljeno 220 predmeta kroz pet cjelina. S detaljima te velike i važne izložbe javnost je upoznala njezina autorica, kustosica Marijana Dragičević :

– Izložba Arheološka kronika što je bilo prije osnutka Bjelovara je sintezna izložba i zapravo će predstaviti rad Arheološkog odjela i fundus. Izložba će biti podjeljena u pet prostora u galeriji Naste Rojc i podijeljena je stoga isto u pet cjelina. U prvom prostoru će biti objašnjeno što je arheologija i izložen materijal iz mlađeg kamenog doba ili neolitika, u drugom prostoru su predmeti iz metalnih razdoblja,  bakrenog, brončanog i željeznog doba. U trećem prostoru je prikazan  materijal iz vremena antike s lokaliteta Lug.  U četvrtom prostoru su prikazana tri srednjovjekovna lokaliteta, a u petom prostoru su prikazani  predmeti i fotografije kako bi još više približili arheologiju javnosti – kazala je Dragičević.

 Izložba je realizirana uz podršku grada Bjelovara. Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić ova izložba je iznimno važna jer otkriva identitet današnjeg Grada Bjelovara na osnovu svega onoga što je bilo prije njega:

–  Usudio bih se reći da je ova izložba točka na i svih izložbi zbog toga što je ona predmetno najobuhvatnija, najopsežnija, rekao bih zapravo najobilnija. Isto tako želim reći da ova izložba ne otkriva samo činjenično, već ona je bogata i predmetno, što je vrlo važno za izložbu. Jjako mi je drago što ona obuhvaća i ljude koji su sudjelovali, pomagali arheologiju zapravo i prije oformljenja arheološkog odjela u Gradskome muzeju u Bjelovaru. Svi znamo za priču o carici Tereziji i njezinoj odluci o osnivanju grada Bjelovara 1756.godine, ali ova izložba pomaže nam otkriti onu našu povijest, zapravo skrivene detalje o kojima ljudi i ne znaju tako puno – kazao je Brajdić.

Svečano otvorenje izložbe je 15. studenoga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.