Župan Damir Bajs održao sastanak s premijerom Plenkovićem – Pozitivan pomak u gradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

U Vladi Republike Hrvatske jučer je održan radni sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića   sa bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom, njegovim suradnicima, ravnateljem Opće bolnice Bjelovar dr. Ali Allouchem te saborskim zastupnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije Vladimirom Bilekom i Mirom Totgergelijem. Tema je bila sufinanciranje izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Naime, temeljem zaključka Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, župan Damir Bajs uputio je prijedlog predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, a koji je predsjednik Vlade RH prihvatio, za održavanjem radnog sastanka vezanog uz mogućnost sklapanja Sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove građevine Opće bolnice Bjelovar.

Na sastanku je župan Bajs naznačio kako Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar vode zajednički projekt koji je ujedno najveći i najvrjedniji projekt trenutno u zdravstvu koji će u izgradnju u Republici Hrvatskoj. Premijer je upoznat kroz fotodokumetaciju kako Zgrada Opće bolnice izgleda danas i kako bi trebala izgledati u budućnosti:

Župan Bajs je istaknuo kako je to treći takav objekt u zdravstvu koji će u gradnju u Republici Hrvatskoj te kojim je zaokružena financijska konstrukcija od 165 milijuna kuna i raspisan natječaj za izvođača radova na kojem je najpovoljnija ponuda za gradnju iznosila 272 milijuna kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija zatražila je od Vlade Republike Hrvatske sufinanciranje projekta, odnosno iznosa od 100 milijuna kuna koliko je više procjena cijene izvođenja radova i po istom modelu kao što država daje potporu Istarskoj županiji za gradnju Opće bolnice u Puli.

Predloženo  je da u financijskoj konstrukciji od 272 milijuna kuna gdje je 70 milijuna kuna osigurano putem fondova EU, 90 milijuna kuna putem kredita čiji je nositelj Opća bolnica Bjelovar, no trošak otplate istoga teretiti će proračun BBŽ, te 4,7 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna kroz program financiranja EU projekata, sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske.

Župan Bajs predložio je Vladi RH model sufinanciranja u omjeru 75:25, po uzoru na model sufinanciranja bolnice u Puli.

– Moram reći da nakon uvida u stanje projekta, gradnje, fotodokumentacije koja je prikazala kavo je stanje naše bolnice i što mi očekujemo, premijer Plenković se pozitivno izrazio o projektu I naznačio da će Vlada RH razmotriti mogućnost financiranja nakon radnih sastanaka koji će biti održani u Vladi. To je za nas pozitivan pomak, otvorena je mogućnost financiranja i uz pozitivno mišljenje o projektu samog premijera mi ćemo ići prema završetku raspisivanja natječaja i početku gradnje odnosno zaključenja ugovora o gradnji – rekao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.