POJAČANE AKTIVNOSTI POLICIJE ZA DANE «MARTINJA»

U razdoblju od 09. do 12. studenoga 2019. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja“ bit će povećan broja sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića. Stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova pa tako i PU bjelovarsko-bilogorska, svoje aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Vozače u osobito teško alkoholiziranom stanju policija će obavezno zadržavati u službenim prostorijama, odnosno uhićivati i privoditi nadležnom Prekršajnom odjelu Općinskog suda kojemu će predlagati izricanje zaštitnih mjera i kazni zatvora.
Kako bi se osigurala vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama i pokrile sve lokacije koje se iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uspostaviti će se veći broj kontrolnih punktova, posebice u zonama ugostiteljskih i sličnih objekata, odnosno za svaku auto-ophodnju odrediti će se veći broj kontrolnih punktova koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika kao i sva raspoloživa operativna tehnika.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

 • koristite javni prijevoz,
 • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije ,
 • idite pješice,
 • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  ili zamolite nekoga trijeznoga da vas odveze,
 • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
 • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.
  U namjeri sprječavanja stradavanja u prometu na cestama PU bjelovarsko-bilogorske apeliramo na sve sudionike u prometu, a osobito vozače, da poštuju prometne propise te da posebice ne voze pod utjecajem alkohola i da poštuju ograničenja brzine.
  Ovim putem ponovno pozivamo sve dobronamjerne građane da policiji pruže pomoć u suzbijanju prometne nediscipline te da ovoj PU dostave svoje prijedloge o mjestima na kojima se učestalo krše prometni propisi i ugrožava sigurnost sudionika u prometu, kao i o vozačima koje građani učestalo uočavaju u nepoštivanju prometnih propisa. Sve primjedbe, prijedloge i sugestije molimo da dostavljate na našu e-mail adresu: bjelovarsko-bilogorska@policija.hr ili putem telefona na broj 192.