Najavljena „Večer nacionalnih manjina“ kojoj je pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je predstavnike Češke obeci Bjelovar na čelu s predsjednicom Miruškom Lončar te predsjednicu Saveza Čeha u RH Anu-Mariu Štruml-Tuček.

Bila je to prilika za razgovor o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Češke obeci Bjelovar te o već tradicionalnoj manifestaciji „Večer nacionalnih manjina“ kojoj je Bjelovarsko-bilogorska županija redovni pokrovitelj.

– Pred nama je „13. Večer nacionalnih manjina“ kojoj je suorganizator Grad Bjelovar i odvija se uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, a podupire ju i Bjelovarsko-bilogorska županija.  Ja pozivam sve koji žele neka dođu. Neka uveličaju svojom prisutnošću taj događaj koji je kulturni događaj, ne samo za županiju nego i za Hrvatsku i Europu. Posjetitelji će imati mogućnost vidjeti 11 društava iz Hrvatske i drugih država i kada govorimo o tome, to je jedna kruna aktivnosti koja se provodi u našoj županiji i ja zahvaljujem Češkoj obeci Bjelovar na svim aktivnostima koje su vezane uz tu manifestaciju. Sve to zajedno pokazuje izvrsnu suradnju nacionalnih manjina sa svima nama koji smo ovdje. Bjelovarsko-bilogorska županija je županija u kojoj žive 22 nacionalne manjine, postoje predstavnici za niz nacionalnih manjina, a upravo češka nacionalna manjina je jedna od najorganiziranijih u našoj županiji – istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Češka obec Bjelovar jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Bjelovaru koje kontinuirano radi već više od 100 godina, pri tome njegujući češku kulturnu tradiciju.U sastavu bjelovarske Češke obeci, koja broji 320 članova, djeluje sedam skupina i to tri folklorne, zbor, glazbena skupina, vokalni sastav i kazališna skupina, a njihov vrijedan rad prepoznat je i izvan granica naše zemlje.Najvažnije događanje koje organizira Češka obec Bjelovar je tradicionalna manifestacija „Večer nacionalnih manjina“ koja je od male priredbe na razini grada i županije prerasla u manifestaciju od izuzetnog značaja za Republiku Hrvatsku.

– Ove godine nam je kao sudomaćin Društvo iz Srbije, jer je ova „Večer nacionalnih manjina“ već međunarodna manifestacija nacionalnih manjina. Želim zahvaliti Županiji na sveukupnoj pomoći za rad naše Češke obeci Bjelovar, jer bez te pomoći naš rad ne bi mogao biti na takvom nivou na kakvom je danas. Što se tiče same „Večeri nacionalnih manjina“, tu ima jako puno posla. To je velika manifestacija, ali mi se zaista trudimo da je napravimo najbolje što znamo, jer takva manifestacija se ni u jednoj zemlji Europe ne održava koliko sam informirana -naglasila je na prijemu Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci Bjelovar.

Na ovogodišnjoj 13. Večeri nacionalnih manjina koja će se održati 30. studenog u školsko-sportskoj dvorani u Bjelovaru sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički program, izložba narodnih nošnji i rukotvorina te degustacija tradicionalnih specijaliteta.