Bjelovar nominiran za prvi 5G grad u Hrvatskoj

Temeljem prijedloga gradonačelnika Darija Hrebaka, Gradsko vijeće grada Bjelovara podržalo je  nominaciju Grada Bjelovara za prvi 5G grad u Hrvatskoj. Naime, Europska komisija donijela je akcijski plan za 5G za Europu, a koji kaže kako u svakoj članici Europske unije, do kraja 2020. godine, minimalno jedan grad mora biti “5G grad”.

Prednosti  5G sustava su  povećanje protočnosti podataka, komunikacija između brojnih senzora i komunikacija između strojeva.

“Kroz 5G grad, operateri bi uložili znatne novce, a grad bi imao mogućnost biti partner koji će iskoristiti 5G i pretvoriti ga u konkurentniju sredinu.

5G je najnoviji standard u smislu prijenosa informacija potrebnih za razvoj novih digitalnih tehnologija visoke razine produktivnost pojasnio je Hrebak vijećnicima i nastavio:

-2020. godine krenut će testiranje na jednom gradu u Republici Hrvatskoj, koji će imati privilegiju gotovo tri godine prije svih gradova koristiti tu tehnologiju. Grad Bjelovar se javio i ušao među četiri grada da budu nominirani i da budu test poligon za ovu vrstu najnovije moderne tehnologije. Ova tehnologija obuhvaća širi spektar razvoja i potencijalnih IT firmi koje bi možda došle u Grad Bjelovar – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Uz Grad Bjelovar za 5G grad u izboru su  Osijek, Rijeka i Karlovac. Vlada će odlučiti o konačnom gradu koji će postati prvi 5G grad u Hrvatskoj. Bitnoj je reći i kako će u konačnici svi gradovi u Hrvatskoj postati 5G gradovi, ali će onaj prvi imati znatnu prednost u odnosu na ostale.

– Do kraja studenog će se donijeti odluka koji je to grad. Mislim da smo svi svjesni koliko bi to značilo našem gradu. Među četiri smo i mislim da imamo dobre šanse, vrijedi pokušati nemamo ništa za izgubiti – dodao je Hrebak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.