Farkaševac: Vijećnici HDZ-a odbili biti članovi Povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH

Sinoć je održana ponovljena 16. sjednica OV-a Farkaševac. Naime, redovna  16. sjednica  održana je 13. rujna 2019. godine ali na zahtjev vijećnika Matije Copaka sjednica je ponovljena. Razlog ponavljanja je postupanje suprotno od  Statuta i Pravilnika o radu Općinskog vijeća Općine Farkaševac na održanoj sjednici 13.rujna.

Kako je ponovio Copak na redovnoj sjednici na kojoj nije bio prisutan izabran je u Povjerenstvo za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta bez znanja i pristanka. Isto tako sjednicom nije predsjedao zamjenik predsjednika Vlado Mrvčić zbog spriječenosti predsjednika Tomislava Strike već je predsjedao vijećnik Željko Đurasek.

Najviše rasprave po točkama dnevnog reda bilo je upravo kod Odluke o imenovanju Povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Općine Farkaševac.

Kako po zakonu u ovo povjerenstvo moraju biti izabrana 2 člana Općinskog vijeća na sjednici vijeća 13. rujna u ovo povjerenstvu bili su izabrani Ivan Majhen i Matija Copak, obojica iz HDZ-a. Kako je Matija Copak odbio biti član povjerenstva , a na jučerašnjoj sjednici je i  Ivan Majhen odbio biti član povjerenstva, u raspravi s povišenim tonovima moglo je doći do toga da nitko ne bude izabran čime bi poljoprivrednici s podučja Općine Farkaševac ostali bez mogućnosti zakupa državne zemlje.

Politički interesi su izgleda došli ispred općeg dobra. HDZ-ov Ivan Majhen pojasnio je zašto odbija biti član povjerenstva:

– Znači kada razgovaramo o nekim drugim pitanjima opet je HDZ, HSS, onda bi mi trebali uskočiti u nekakvo vaše rješenje. Da se sada razgovara  o proračunu vi bi se pripremili da imate šest ruku u zraku, ne bi si dozvolili da vam padne proračun, da vam manjina sruši proračun, to si ne bi dozvolili! Nemojte me krivo shvatiti ali to govorim nekakvom logikom. To je logički i politički. To je ono što ste trebali imati, nekakvo rješenje. Vi ste znali i zadnji put da svi želite tu zemlju, sada ovisite o HDZ-ovom vijećniku da to prođe. Zašto? – pitao je Majhen.

Predsjednik vijeća Tomislav Strika pitao je sve vijećnike, protiv koga to Općinsko vijeće radi:

– Ja bi htio reći nešto kao predsjednik vijeća, kao čovjek i kao poljoprivrednik. Da li mi sada idemo jedni protiv drugih HDZ – HSS ili idemo protiv svih poljoprivrednika koji se bave na našem području poljoprivredom?

– Vi kao Seljačka stranka idete protiv svih poljoprivrednika – rekao je Majhen.Protiv koga mi idemo? Da li idemo protiv svih seljaka na našoj općini koji se bave poljoprivredom ili idemo protiv sebe? Protiv koga, stranke ove, one, lijeve ili desne? – ponovio je Strika.

– Mi smo obilježeni kao seljaci koji se time bavimo i mi kao seljaci ne možemo izglasati i donijeti takvu odluku jer se bavimo poljoprivredom i OK. Sve to stoji na mjestu. Ovo je interesantna stvar i za Ministarstvo poljoprivrede koje je donosilo ovakvu odluku – dodao je načelnik Dražen Draganić.

Nakon rasprave, za članove povjerenstva javili su se vijećnici HSS-a, Željko Đurasek i Zdravko Ježovita, njih dvojica jednoglasno su izabrani za članove Povjerenstva čime je izbjegnuta mogućnost da poljoprivrednici s područja općine zbog stranačkih prepucavanja ostanu bez zakupa i kupnje državnog poljoprivrednog zemljišta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.