“Zasadi drvo, ne budi panj” – u akciju sadnje drveća uključilo se 36 obrazovnih institucija iz bjelovarsko-bilogorske županije

U cijeloj Hrvatskoj provest će se kolektivna sadnja drveća, ponajprije u školama, vrtićima i drugim institucijama, ali pozvani su i svi pojedinci koji to mogu i žele da se pridruže. Građanska akcija “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25.,26. i 27.10.2019.” pokrenuta je putem facebook-a, potaknuta velikom ekološkom katastrofom, odnosno požarima u Amazoni i Sibiru.

Akciju je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar, kroz otvorenu grupu na Facebooku, u koju se svatko može učlaniti te informirati o biljnim vrstama i kako ih pravilno zasaditi.

Građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Kolektivna sadnja drveća planirana je u cijeloj Hrvatskoj od 25. do 27. listopada.

U akciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije sudjeluju 36 matične obrazovne institucije, 20 osnovnih škola, 11 srednjih škola i 5 vrtića. Za njih je osigurano preko 800 sadnica drveća, ukrasnog grmlja i bilja koje su donirali LAG Sjeverna Bilogora , Šumarija Bjelovar i Šepoval.

Osnovne škole koje sudjeluju su 1,2,3,4 i 5 OŠ  Bjelovar, Berek, Štefanje,Čazma, Ivanska, Garešnica, Grubišno polje, Hercegovac, Češka OŠ Končanica, Vladimir Nazor Daruvar, Kapela, Veliko Trojstvo, Veliki Grđevac, Velika Pisanica, Nova Rača i Rovišće. Od srednjih škola sudjeluju Medicinska, Ekonomska, Tehnička, Komercijalna i trgovačka, Turističko ugostiteljska Bjelovar, Garešnica ,Čazma, Ekonomska, tehnička i gimnazija Daruvar,  a od dječjih vrtića Bjelovar, Ciciban, Pinokio, Osmijeh  iz Bjelovara te Pčelica iz Čazme. U sadnji će sudjelovati i HPD Bilogora te Sathya sai udruga iz Bjelovara. 

Koordinator akcije za bjelovarsko bilogorsku županiju je Ivana Moguš, učiteljica prirode i biologije iz OŠ Čazma koja kaže kako se ovoj akciji odazvala kako bi podigla ekološku razinu osviještenosti učenika, te ih naučila da jedna osoba može pomoći u očuvanju našeg jedinog doma – planete Zemlje. Ove će godine umjesto zakapanja vremenskih kapsula u matičnoj školi u Čazmi biti posađeno 12 sadnica.

Akciju Zasadi drvo, ne budi panj podržat će i Grad Bjelovar čiji će predstavnici zajedno s predstavnicima I., III. i V. osnovne škole, članovima udruge Sathya Sai Centra i zaposlenicima Cvjetnog ateljea Marina saditi drvored u Hebrangovoj ulici (od rotora kod Srednjoškolskog centra u smjeru Zvijeraca). Na tom području bit će zasađeno 39 stabala zelenoga javora.  Za vrijeme Dana kolektivne sadnje sadit će se i u Mažuranićevoj i Nazorovoj ulici. Ukupno će biti posađeno 59 stabala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.