Dogradnjom OŠ Veliko Trojstvo i gradnjom dječjeg vrtića do standarda 21. stoljeća predškolskog i školskog obrazovanja

Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo što samim time pokazuje koliko je školstvo i obrazovanje visoko na ljestvici prioriteta. Najveći dio projekata odnosi se na energetsku obnovu naših škola tako da je cilj u dogledno vrijeme imati mahom obnovljene  sve županijske matične i područne škole.

S druge strane Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu provodi niz projekata sa svojim općinama i gradovima. Jedan od projekata je i dogradnja Osnovne škole u Velikom Trojstvu te gradnja vrtića projekt ukupno vrijedan 14 milijuna kuna koji se financira europskim novcem te sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo.

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, odnosno maksimalnih 100% sredstva koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja putem Ministarstva poljoprivrede.

Bjelovarsko-bilogorska županija iz vlastitih sredstava financira dogradnju Osnovne škole Veliko Trojstvo s 5 milijuna kuna, a Općina Veliko Trojstvo financira projekt s 2 milijuna kuna.

Projektom se rekonstruira i dograđuje Osnovna škola s dodatnim učionicama i pomoćnim prostorijama, te gradi dječji vrtić s jaslicama za ukupno  52 djece. Veličina postojeće građevine Osnovne škole je 1.968,12 m2. Rekonstrukcijom školske zgrade doći će do rušenja stražnjeg prizemnog dijela škole u kojemu se nalaze radionice i spremišta, a izvesti će se novi otvori, pregradni zidovi i ojačat će se postojeća konstrukcija, a rekonstruirat će se 191,25 m2 građevinske bruto površine. 

Dogradnja se izvodi sa sjeverne i zapadne strane postojećeg objekta sve do postojeće sportske dvorane koja se spaja hodnikom do škole. Dogradit će se 1.528,49 m2 građevinske bruto površine. Projektom će Osnovna škola dobiti 5 učionica, 2 kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalentnu dvoranu i prostorije za domara i spremište, ukupno novog rekonstruiranog i dograđenog prostora 849,34 m2. Na dječji vrtić odnosi se 767,51 m2 a sastoji se od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarija, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje.

Inače, Osnovnu školu Veliko Trojstvo trenutno pohađa 241 učenik, zajedno s područnim školama dok matična škola ima 188 učenika. Kako za njih tako i za nastavnike i ostale zaposlenike škole realizacija ovoga projekta doprinijet će poboljšanju kvalitete nastave, omogućit će jednosmjenski rad i općenito bolji standard školovanja.

Izgradnjom vrtića omogućit će se novi standard za najmlađe mještane općine koji sada pohađaju vrtiće na području grada Bjelovara, a sada će imati vrtić u svojoj općini što će uvelike olakšati svakodnevni život njihovim roditeljima.

„Ovaj projekt pokazuje da partnerstvo i suradnja su bitni kako nas u županiji, tako i nas s Ministarstvima. U ovom jednom projektu gdje smo se svi okupili dogovorili smo se da idu zajedno i dogradnja škole i gradnja vrtića. Projekt je to vrijedan 14 milijuna kuna, a time dobivamo jedan novi standard, standard za ljude ovoga kraja. To znači da će oko 180 učenika imati jednosmjensku nastavu, imati standard školstva u smislu 21. stoljeća. Ono što je posebno dobro da će u jednom zajedničkom projektu biti i zajedničke mogućnosti. Recimo sama kuhinja koja će raditi i za vrtić i za školu. Ono što me posebno veseli je povećani broj djece na ovom području, potreba za vrtićom i takvi zajednički projekti sigurno su put za budućnost, jer bez standarda za naše stanovnike nema ni budućnosti,“ ističe župan Damir Bajs.