Dogradnjom OŠ Veliko Trojstvo i gradnjom dječjeg vrtića do standarda 21. stoljeća predškolskog i školskog obrazovanja

Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo što samim time pokazuje koliko je školstvo i obrazovanje visoko na ljestvici prioriteta. Najveći dio projekata odnosi se na energetsku obnovu naših škola tako da je cilj u dogledno vrijeme imati mahom obnovljene  sve županijske matične i područne škole.

S druge strane Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu provodi niz projekata sa svojim općinama i gradovima. Jedan od projekata je i dogradnja Osnovne škole u Velikom Trojstvu te gradnja vrtića projekt ukupno vrijedan 14 milijuna kuna koji se financira europskim novcem te sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo.

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, odnosno maksimalnih 100% sredstva koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja putem Ministarstva poljoprivrede.

Bjelovarsko-bilogorska županija iz vlastitih sredstava financira dogradnju Osnovne škole Veliko Trojstvo s 5 milijuna kuna, a Općina Veliko Trojstvo financira projekt s 2 milijuna kuna.

Projektom se rekonstruira i dograđuje Osnovna škola s dodatnim učionicama i pomoćnim prostorijama, te gradi dječji vrtić s jaslicama za ukupno  52 djece. Veličina postojeće građevine Osnovne škole je 1.968,12 m2. Rekonstrukcijom školske zgrade doći će do rušenja stražnjeg prizemnog dijela škole u kojemu se nalaze radionice i spremišta, a izvesti će se novi otvori, pregradni zidovi i ojačat će se postojeća konstrukcija, a rekonstruirat će se 191,25 m2 građevinske bruto površine. 

Dogradnja se izvodi sa sjeverne i zapadne strane postojećeg objekta sve do postojeće sportske dvorane koja se spaja hodnikom do škole. Dogradit će se 1.528,49 m2 građevinske bruto površine. Projektom će Osnovna škola dobiti 5 učionica, 2 kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalentnu dvoranu i prostorije za domara i spremište, ukupno novog rekonstruiranog i dograđenog prostora 849,34 m2. Na dječji vrtić odnosi se 767,51 m2 a sastoji se od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarija, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje.

Inače, Osnovnu školu Veliko Trojstvo trenutno pohađa 241 učenik, zajedno s područnim školama dok matična škola ima 188 učenika. Kako za njih tako i za nastavnike i ostale zaposlenike škole realizacija ovoga projekta doprinijet će poboljšanju kvalitete nastave, omogućit će jednosmjenski rad i općenito bolji standard školovanja.

Izgradnjom vrtića omogućit će se novi standard za najmlađe mještane općine koji sada pohađaju vrtiće na području grada Bjelovara, a sada će imati vrtić u svojoj općini što će uvelike olakšati svakodnevni život njihovim roditeljima.

„Ovaj projekt pokazuje da partnerstvo i suradnja su bitni kako nas u županiji, tako i nas s Ministarstvima. U ovom jednom projektu gdje smo se svi okupili dogovorili smo se da idu zajedno i dogradnja škole i gradnja vrtića. Projekt je to vrijedan 14 milijuna kuna, a time dobivamo jedan novi standard, standard za ljude ovoga kraja. To znači da će oko 180 učenika imati jednosmjensku nastavu, imati standard školstva u smislu 21. stoljeća. Ono što je posebno dobro da će u jednom zajedničkom projektu biti i zajedničke mogućnosti. Recimo sama kuhinja koja će raditi i za vrtić i za školu. Ono što me posebno veseli je povećani broj djece na ovom području, potreba za vrtićom i takvi zajednički projekti sigurno su put za budućnost, jer bez standarda za naše stanovnike nema ni budućnosti,“ ističe župan Damir Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.