Županijski vijećnici dali jednoglasnu potporu županu Bajsu da od Vlade RH traži sufinanciranje izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije najviše se raspravljalo o točki dnevnog reda koja je naknadno uvrštena na dnevni red, a riječ je bilo o donošenju zaključka o davanju ovlaštenja županu Bjelovarsko-bilogorske županije za predlaganje sporazuma o sufinanciranju izgradnju nove građevine Opće bolnice u Bjelovaru.

Naime, poznato je kako je projekt izgradnje nove zgrade bolnice planiran sa 165 milijuna kuna, no ponude koje su pristigle na natječaj variraju od najniže koja je 272 milijuna do najviše koja je čak 326 milijuna kuna.

Župan Bajs je kazao kako je povećanje cijena bilo očekivano i da je Županija na to bila spremna. Trećina sredstava za gradnju bolnice je na računu Županije, no mišljenje je da bi Županiji u izgradnji bolnice potporu trebala dati Vlada RH, kao što je to napravila u slučaju bolnice u Puli koja je pri završetku izgradnje. Vlada je u izgradnji pulske bolnice sudjelovala sa 75% sredstava, točnije od ukupnog iznosa od 750 milijuna kuna koliko je na kraju cijena izgradnje, Vlada RH je sudjelovala sa 562 milijuna. Za bjelovarsku bolnicu iz državnog proračuna je predviđeno samo 5 milijuna kuna iz Nacionalnog fonda za sufinanciranje EU projekata.

– Kada govorimo o tome reći ću i da je u Puli došlo do povećanja cijene radova sa 350 na 750 milijuna kuna. Naše povećanje je bitno manje, cijene građevinskih radova rastu i mi možemo očekivati da neće to prestati stoga ćemo mi prihvatiti rezultat ovoga natječaja. Kao što sam naglasio, Županija može to podmiriti na način na koji su to napravile i druge županije i druge opće bolnice, to nije financijski problem u smislu da to ne možemo napraviti. Međutim, mi ne želimo da ta sredstva dajemo samo mi, jer time ćemo smanjiti mogućnost financiranja nekih drugih projekata u županiji. Stoga, ovakvim prijedlogom vi ćete mene ovlastiti da predložim premijeru da stavi na sjednicu Vlade sporazum s nama, kao i sa Istarskom županijom, odnosno s Općom bolnicom Pula. Bolnica ide, bolnica će se napraviti, samo je pitanje možemo li dobiti sufinanciranje države – rekao je župan Bajs.

Nakon dvosatne rasprave u kojoj se raspravljalo tko je ili nije kriv što natječaj za bolnicu nije raspisan ranije, tko je za izgradnju ili protiv nje, ispalo je da su svi za izgradnju jer odluka da se županu da ovlaštenje za predlaganje sporazuma o sufinanciranju izgradnje Opće bolnice u Bjelovaru s Vladom RH donesena je jednoglasno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.