Odlagalište otpada u Čazmi službeno zatvoreno, otpad se odvozi u Garešnicu

Temeljem odluke Ministarstva zaštite okoliša  i energetike zatvoreno je odlagalište otpada u Čazmi. Tako u Čazmi i prigradskim naseljima više neće biti aktivnog odlagališta otpada.

Grad je prije nekoliko godina tražio rješenje u nekoliko navrata, ali građani nisu prihvaćali druge lokacije za odlagalište, pa je preostalo jedino da se komunalni otpad odvozi na deponij u drugi grad, u ovom slučaju to je odlagalište otpada Johovača u Garešnici.

Prije desetak dana odvoz otpada u Garešnicu je i počeo.

– Nažalost biti eko ima svoju cijenu, nije isto voziti otpad nekoliko kilometara ili nekoliko desetaka kilometara. Da smo uspjeli postići dogovor s građanima u ranijem razdoblju i izmijestili deponij na neku novu lokaciju unutar granica našeg grada do ovih promjena ne bi moralo doći. Ovako, ukoliko želimo biti grad bez otpada to ćemo morati naravno i dodatno platiti. Do korekcije cijene doći će sljedeće godine nakon probnog razdoblja, ipak dinamika odvoza ostaje ista, a građanima ostaje i besplatni prijevoz glomaznog otpada što je i do sad jedanput na mjesec činilo čazmansko komunalno poduzeće – rekao je gradonačelnik Pirak.

Uvest će se čipiranje kanti, ali i nepravilno odlaganje otpada će se početi sankcionirati. Čipiranjem kanti pratit će se količina odvezenog otpada, ali na taj način će i svako kućanstvo za sebe  moći utjecati na svoje račune za odvoz komunalnog otpada. Što će kante biti praznije odnosno otpad bolje razvrstan utoliko će odvoz za pojedinca biti jeftiniji jer će se rijeđe morati odvoziti.

– Ovo je trenutak kada svi zajedno trebamo temeljem odluke Vlade tj. Ministarstva zaštite okoliša napraviti iskorak u ovome dijelu gospodarenja otpadom. Do sada je to bilo tako kako je, imali smo odlagalište u samom centru grada, imali smo odlagalište koje nije na primjerenom mjestu, koje je na vodotoku rijeke Česme, koje je napravljeno tu gdje je ranijih godina. Prije 10-15 godina raspravljalo se o tome kad smo donosili prostorni plan i tada smo trebali donijeti lokaciju za odlagalište, da smo to tada napravili imali bi već izgrađen deponij i danas bi bili spremni za ovo što se događa, a događa se da Hrvatska mora preuzeti obvezu drukčije brinuti o otpadu – kazao je Pirak.

Vode se i razgovori sa Vladom RH, resornim ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša da se Gradu Čazmi u tom smislu i pomogne financijski za organizaciju pretovarne stanice. Uskoro će i svi građani prigradskih naselja dobiti dodatne kante za razvrstavanje komunalnog otpada. Nastojat će se i da se nastavi odvoz glomaznog otpada i to besplatno za građane, moglo se čuti na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.