BOLNICA PRED IZGRADNJOM – OČEKUJE SE I POTPORA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. med. Ali Allouch održali su konferenciju za medije na kojoj su izvijestili javnost o tijeku javne nabave za izvođača radova za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Najveći je to i najvrijedniji objekt trenutno u zdravstvu koji će u gradnju  u Republici Hrvatskoj, a koji će iz temelja promijeniti uvjete rada i liječenja u bjelovarskoj Općoj bolnici u kojoj svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruje 130 tisuća pacijenata. Tako će nova bjelovarska bolnica postat mjesto pružanja zdravstvene zaštite u novom modernom objektu 21. stoljeća za razliku od sada gdje se ona pruža u zgradama koje su građene u 18., 19 i 20 stoljeću.

Treći je to takav objekt u zdravstvu koji se gradi u Republici Hrvatskoj, a Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar vodili su projekt i zaokružili financijsku konstrukciju od 165 milijuna kuna za gradnju nove bolnice te je raspisan natječaj za izvođača radova.

Na raspisani natječaj pristigle su 4 ponude od kojih najpovoljnija ponuda za gradnju bolnice iznosi 272 milijuna kuna, a najviša ponuda iznosi 326 milijuna kuna. Naravno, kada postupak javne nabave bude završen bit će izabran jedan od izvođača radova.

Općeniti rast cijene gradnje odrazio se i u ovom slučaju i na gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Bjelovarsko-bilogorska županija, obzirom da se radi o strateškom projektu koji će pretvoriti staru bolnicu u modernu bolnicu 21. stoljeća, iznaći će sredstva kako bi se projekt mogao i završiti.

Obzirom da se radi tek o jednom o od tri takva objekta u zdravstvu u Hrvatskoj, uz Zabok i Pulu, Bjelovarsko-bilogorska županija zatražit će od Vlade Republike Hrvatske sufinanciranje projekta, odnosno iznosa od 100 milijuna kuna koliko je više procijenjena cijena izvođenja radova i to po istom modelu kao što država daje potporu Istarskoj županiji za gradnju Opće bolnice u Puli.

Za izgradnju Opće bolnice Pula početna cijena radova iznosila je 350 milijuna kuna, a na kraju će njena izgradnja iznositi 750 milijuna kuna.

Od tih 750 milijuna kuna koliko iznosi vrijednost izgradnje Opće bolnice u Puli, Republika Hrvatska istu sufinancira sa 75%, odnosno 562 milijuna kuna. Stoga će i Bjelovarsko-bilogorska županija zatražiti od Vlade sufinanciranje barem ovih 100 milijuna kuna po istom modelu, točnije 75% Republika Hrvatska, a preostalih 25% Bjelovarsko-bilogorska županija.

Neovisno o stavu Vlade Republike Hrvatske za taj važni strateški projekt Bjelovarsko-bilogorske županije sredstva će se osigurati kako bi gradnja mogla krenuti, a građani našeg kraja dobili novu modernu bolnicu.