Film „Muhi: općenito, privremeno“ pobjednik 14. DOKUarta

Film „Muhi: općenito, privremeno“ pobjednik je 14. izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart u Bjelovaru. Odlučila je tako publika koja je posljednjih sedam dana u Bjelovaru imala priliku uživati u iznimnim dokumentarnim filmovima sa svih strana svijeta, no dirljiva i emotivna priča o dječaku iz pojasa Gaze, koji već sedam godina živi u izraelskoj bolnici, pokazala se kao jedan od uvjerljivijih pobjednika posljednjih godina. Film snimljen u koprodukciji Izraela i Njemačke, koji su zajedno režirali Rina Castelnuovo Hollander i Tamir Elterman zaslužio je jednu od najviših ocjena publike u povijesti festivala. Drugo mjesto pripalo je austrijskom filmu „Moji očevi, moja majka i ja“ Paula – Juliena Roberta u čiju će se kvalitetu već u srijedu, 16. listopada moći uvjeriti i zagrebačka publika pošto upravo ovaj film gostuje u Kinu Tuškanac. Treće mjesto osvojio je film koji je u subotu, 5. listopada i otvorio festival, „Lake lekcije“ Mađarke Dorottye Zurbo. Baš „Lake lekcije“ za najbolji film festivala odabrao je žiri mladih, tako da je ova vrijedna nagrada otputovala u Mađarsku.

Sedmog i posljednjeg dana festivala, u petak, 11. listopada u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru na programu su bila dva filma. Kratkometražni film „Ambasadorova supruga“ snimljen je u koprodukciji Švedske i Burkine Faso i u njemu mlada autorica Theresa Traore Dahlberg donosi odmjereni portret veleposlanikove supruge kroz koji na duhovit, ali i kritički način prikazuje neokolonijalne odnose, strukture moći, klasne i rodne razlike. DOKUart je zatvorio esejistički dokumentarni film o mediteranskim muškarcima, koji je strukturiran kao dnevnik putovanja po jugu Europe od Slovenije i Hrvatske te Italije i Turske. Film „Playing Men“ snimio je slovenski autor Matjaž Ivanišin, koji je za njega i nagrađen na brojnim festivalima, a sam je autor svoj film predstavio bjelovarskoj publici te je poslije projekcije odgovarao na brojna pitanja publike.

Već je postala tradicija da se posljednje večeri festivala predstavi i jedan film u nastajanju, a ove je godine u Bjelovar stigla zagrebačka dokumentaristica Vedrana Pribačić. Ona je predstavila svoj film „Veća od traume“, dokumentarac koji je još u fazi snimanja, a za očekivati je da će ga za koju godinu, kad ga dovrši, Pribačić i predstaviti na jednom od sljedećih izdanja DOKUart festivala. Ukupno je u sedam dana u Bjelovaru prikazano 11 filmova, od čega tri hrvatske premijere, a osim u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra, dokumentarni filmovi su se i ove godine gledali u Dokubusu na bjelovarskom Korzu. I ove su godine organizirane projekcije filmova za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, u Bjelovaru se predstavila Rijeka – europska prijestolnica kulture sa svojim Art kinom Croatia, a jedna od posebnosti ovogodišnjeg izdanja festivala bila je i Noć ružnih džempera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.