USPJEŠNA SURADNJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I ČEŠKE REPUBLIKE

Jedno od bogatstava Bjelovarsko-bilogorske županije veliki je broj nacionalnih manjina, dvadeset i dvije,  koje žive na njenom području. Upravo u našoj županiji živi najveći broj pripadnika češke nacionalne manjine, a Savez Čeha u Republici Hrvatskoj ima sjedište u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije gradu Daruvaru.

Češka nacionalna manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vrlo je dobro organizirana, s ustrojenim radom na očuvanju vrijednosti češkog naroda. Također, izuzetno je dobra suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i Češke Republike, o čemu je bilo riječi na subotnjem prijemu župana Damira Bajsa za posebnog opunomoćenika Vlade Češke Republike za Čehe izvan Češke Republike Jirija Kratkog te zamjenika veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj Slavomira Gogu.

Naime, niz je velikih i značajnih projekata koji povezuju Hrvatsku, odnosno Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Češku Republiku.

– Niz naših čeških škola je obnovljeno, a ovog trenutka u tijeku je jedan značajan projekt, to je dogradnja i rekonstrukcija, kako češke škola Jana Amosa Komenskog, tako i češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca u Daruvaru. To je zajednički projekt niza partnera, Vlade RH, češke Vlade koja zajedno s nama ulaže u taj objekt, Grada Daruvara i Županije koja vodi ukupnost toga projekta. To pokazuje da možemo i zajedno napraviti jedan iskorak, a to je samo jedan projekt koji se sada provodi – rekao je župan Bajs.

Župan Bajs je istaknuo i projekt izgradnje Obrazovnog centra u Tkonu na otoku Pašmanu, na zemljištu koje je vlasništvo  Češke osnovne škole Josipa Ružičke iz Končanice. Naime, u planu je izgradnja dva objekta, jednog za smještaj, te drugog koji predviđa sve ostale potrebne prostorije za realizaciju obrazovnih programa.

Osim o  projektima i uspješnoj suradnji, prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bila je prilika i za razgovor o brojnim manifestacijama koje se održavaju s ciljem očuvanja tradicije, kulture i jezika češke nacionalne manjine, a koje podržava i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.