Razgovor s gradonačelnikom Hrebakom ususret Danu Grada Bjelovara i Danu bjelovarskih branitelja

Bliži se Dan Grada Bjelovara i Dan Bjelovarskih branitelja. Dobra je to prilika za razgovor s bjelovarskim gradonačelnikom Darijom Hrebakom kojeg smo posjetili u njegovom uredu.

Ljeto je gotovo, trenutno obilazite gradilišta, a i pripremate se za proslavu Dana grada i Dana bjelovarskih branitelja.

Ljeto nam je prošlo, imali smo puno posla tijekom ljeta, do sada najveći broj gradilišta, preko 50,  sada se ta gradilišta zatvaraju. Mi ih  trenutačno obilazimo i doista jako puno imamo još posla oko tog dijela, ali naravno već su započele i pripreme pred Dan grada. Očekujemo lijepo vrijeme povodom Dana grada, očekujemo puno događanja, a sve začinjeno  koncertom Gibonnija koji će biti u subotu,  uoči samog Dana grada. Ove godine Dan grada pada u nedjelju 29. Rujn, a u ponedjeljak 30. rujna  je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Ove godine imat ćemo prilike vidjeti i film o bjelovarskim braniteljima.

Da,  prvi je to film snimljen u zadnjih 30 godina o bjelovarskim braniteljima. Ja se nadam da će biti onako kako smo si mi to zamislili, konkretno, kako bi bjelovarski branitelji htjeli. Nisam se previše petljao u sam film, nego sam prepustio da to ekipa iz Odbora za branitelje grada Bjelovara  pokuša napraviti jedan realan prikaz o ulozi bjelovarskih branitelja u Domovinskom ratu. Žalosno je što trideset godina nitko nije došao do te faze da doista napravi jedan pravi film. Režira ga naš poznati Bjelovarčanin Igor Javorek.  

Koji su planovi nakon proslave Dana grada?

Odmah nakon Dana grada krećemo žestoko, idemo u prezentaciju onoga što smo radili u zadnjih godinu i pol dana. Jedan od najvažnijih projekata, projekt „Bjelovar prvi hrvatski digitalni grad“. Naime, naš cilj je da postanemo mala, brza i učinkovita gradska uprava.   Smanjili smo i uštedili praktički samo na plaćama djelatnika  oko 2, 2 i pol milijuna godišnje. To je jedna impozantna brojka. Neka bude samo 2 milijuna kuna godišnje,  to vam je  u 4 godine 8 milijuna kuna i to su  lijepe brojke da doista možemo puno više sa istom količinom novca napraviti u našem gradu. Što nas još  očekuje ? Sljedeći tjedan dobra vijest, znam da Bjelovarčane  stalno zanima zatvoreni bazen, ja to volim reći toplice . Pronašli smo toplu vodu u Velikom Korenovu. Sljedeći tjedan krećemo sa završnim bušenjima . Mi smo već napravili jednu istražnu bušotinu koja se pokazala da postoji voda, da je topla voda. E sad, moramo vidjeti kakve je kvalitete, do koje je mjere ona topla, da li će to biti 30 ili 40 stupnjeva . Dakle, u idućih mjesec i pol dana završit ćemo tu bušotinu, napravit eksplatacijsku bušotinu koja se može već koristiti i onda kreće projektiranje ukoliko stvarno rezultati budu onakvi kakvi smo mi očekivali. Trebalo bi biti sukladno svim ovim podacima koje smo dobili na istražnoj bušotini. Do kraja godine ćemo znati hoćemo li se uskoro kupati u bjelovarskim zatvorenim bazenima odnosno toplicama.  Ja osobno vjerujem da imamo potencijal, da možemo to napraviti . Grad Bjelovar nije zadužen grad, neće biti sve na kraju krajeva ni iz  kredita . Do sada sve što smo obećali građanima smo više-manje ispunili. Od svih onih predizbornih obećanja u prve dvije godine smo praktički napravili gotovo 80% svega što smo obećali. Ja vjerujem da ostaje još nekih malih stvari, ali smo isto tako napravili dosta stvari koje nismo ni obećali.

Izdvojite neki od tih, nazovimo ih, neplaniranih projekata.

 Jedna od tih stvari je sigurno Dom kulture koji želimo pretvoriti u prvo i jedino pravo Bjelovarsko kazalište . Kompletno iznutra i izvana obnoviti dom kulture.  Deset milijuna kuna vrijedan projekt  energetske obnove izvana. On će zasjati u novom sjaju. I još 2 milijuna kuna planiramo uložiti u Dom unutra  da doista postane reprezentativno mjesto okupljanja i kulturnih aktivnosti svih Bjelovarčana.

Dosta se radilo i na energetskim obnovama. Planirate li još nešto prijaviti za energetsku obnovu?

Nastavljamo opet dalje, cijeli set energetskih obnova.  Još nam ostaje jedno 6 ili 7 škola, odradit ćemo i to, prijave idu u 12. mjesecu . Vrtiće smo sve obnovili gradske, a jedan gradimo. Kroz par dana bi trebali započeti radovi na novom vrtiću u Gudovcu. Vrtićki sustav smo kompletno obnovili, a sada školski sustav, sve škole na području grada želimo obnoviti. Mislim da je to jako puno za 2 godine mandata koliko smo ovdje. Neke škole nisu dirane po 50, 60 godina . Uvijek se to onako malo, kako bi rekli, krpalo jer naravno nije se imalo s čime, ali europski fondovi su sad prilika da se doista naprave te obnove onako kako spada i da doista klinci idu u škole koje neće prokišnjavati . Nakon što ih obnovimo energetski, naravno da će onda ostati više novca, pogotovo jer smo radili s europskim fondovima za unutarnje uređenje škola. Sljedeće 2 godine mandata ćemo polako dizati standard unutar škola i najbitnije još završiti ove velike kapitalne infrastruktne projekte .

Što je sa stadionom? Dosta se priča i piše o njemu zadnjih dana.

Ne odustajemo od stadiona, vidim da se u javnosti puno govori kako ćemo mi dizati kredite. Evo, ja ću vam samo reći ovako, mi  sad imamo 2 milijuna kuna godišnje kredita za vratiti , a 18 milijuna kuna je ono što možemo godišnje. Naravno, ja ne želim da se zaduži grad , ali hoću reći da grad Bjelovar uopće nije zadužen grad. Ako imate mogućnost 18 milijuna kuna kredita godišnje vraćati, a vi vraćate svega dva, dakle, mi smo stvarno nezadužen grad i tako ćemo i ostati. Ići ćemo ovim tempom , guramo ovim tempom stvarno puno . Nije jednostavno 100 milijuna kuna projekata vrtiti u godinu ili dvije . To je jako puno za grad Bjelovar, to je još  jedan praktički proračun koji mi realiziramo . Evo, ne preostaje mi naravno za kraj ništa drugo nego nadati se da ćemo obradovati mnoge Bjelovarčane sa svim ovim našim projektima, ali naravno za kraj ostaje mi samo da čestitam svim Bjelovarčankama i Bjelovarčanima Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. Budite ponosni i budite veseli u svom gradu. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.