Promovirana 32 majstora u Obrtničkoj komori BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić uručili su majstorske diplome novopromoviranim majstorima generacije 2018./2019.

Naime, u ispitnom razdoblju prosinac 2018. i svibanj 2019. godine ukupno su 32 majstora položila majstorski ispit u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o 10 automehaničara, 1 bravaru, 1 elektroinstalateru, 3 frizerke, 1 klesaru, 5 kuharica, 1 mljekarici, 5 natkonobara, 1 slastičarki, 3 stolara i 1 zidaru.

Treba istaknuti kako Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno broji 1148 obrta što je za 67 obrta više u odnosu na godinu ranije. Time se i dalje nastavlja trend rasta obrta na području naše županije.

Nakon 2009. prvi put ima ovoliko obrtnika koji su položili majstorski ispit rekao je župan Damir Bajs:

– Imamo porast broja obrtnika i postoji jedno povjerenje u gospodarsku situaciju koja na neko način omogućuje svima onima koji se misli baviti gospodarstvom kroz obrt da krenu tim putem. Mene veseli i ta činjenica da ljudi ne idu samo u trgovačka društva nego da se ne zapostavlja ona tradicionalna mogućnost bavljenja gospodarstvom, a to je obrt i da broj obrtnika kod nas raste – rekao je župan Bajs.

Ovaj broj majstora koji su položili ispit pokazatelj je boljeg stanja i vala optimizma koji rezultira povećanjem broja obrta, a i povećanjem broja djece koja su se ove godine upisala u obrtnička zanimanja kazao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

Bjelovarsko-bilogorska županija putem  Sporazuma o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore ove je godine za svoje obrtnike iz županijskog proračuna izdvojila 150 tisuća kuna, što je za 30 tisuća kuna više u odnosu na godinu ranije. Na taj način naša Županija omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Uz potpisani Sporazum Bjelovarsko-bilogorska županija i putem drugih mjera pruža  potpore obrtnicima našega kraja, a riječ je o mjerama „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“, „Financiranje razvoja obrtništva“, „Turističke manifestacije od važnosti za županiju“te „Sufinanciranje nastupa na sajmovima“.

Naime, želja je Bjelovarsko-bilogorske županije da i obrtništvo u punom zamahu krene prema naprijed, a jedan od načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi. Tako je prošle godine spomenute županijske mjere koristilo 15 obrtnika u ukupnom iznosu od 101 tisuća kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.