Razgovor sa Stjepanom Hittnerom – “Kada će jedanput država biti jeftinija, onda će biti bolje i nama!”

Na nedavno završenom 27. Jesenskom Bjelovarskom sajmu izlagala je i tvrtka „Hittner“. Razgovarali smo sa Stjepanom Hittnerom vlasnikom tvrtke koji  je s nama podijelio neka svoja razmišljanja.

Kao i svake godine do sada na Sajmu ste izložili ono što proizvodite, a uvijek ima i nekih novih proizvoda.

Upravo tako, mi smo lokal patrioti i stalni posjetioci odnosno izlagači na ovome sajmu dva puta godišnje  i naravno želimo se približiti kupcima na taj način, što sa starom proizvodnjom, ali naravno svaki put imamo nešto novo pokazati kupcu i dati povoljne cijene upravo tom prigodom.

Tehnologija stalno napreduje, vaša tvrtka prati taj napredak?

Pa da, konkurencija je velika i mi se moramo  izboriti za dobro mjesto i plasman kvalitetom i dobrom cijenom naše robe. Ne samo to , brinemo se i  o kupcu koji kupi našu robu, servisima i rezervnim dijelovima, pa smo u velikoj prednosti  od drugih ovdje izlagača koji izlažu tuđu robu iz inozemstva.

Na Proljetnom sajmu smo isto bili tu, zajedno s vama pričali o tome što hrvatskom gospodarstvu zapravo treba.  čak smo dotaknuli  situacije u Hrvatskoj. Je li se u međuvremenu išta promijenilo za privrednike kao što ste vi, koji rade i proizvode?

– Ako ste primjetili tu se izvrtilo jako puno političara. Onih stalnih koji su sad trenutno na vlasti i oni koji gledaju u budućnost, koju žele vidjeti u politici. Svi su se profilirali, ali malo  tko od njih je pitao kako je i kako naša domaća inustrija funkcionira. Ja svaki put govorim i svim predsjednicima koji su bili  i predsjednici Grabar Kitarović, kad je bila tu kod nas sam isto spomenuo, da treba potegnuti neka vitalna pitanja jer može biti prekasno ako to oni ne učine, a mogu predložiti takve promjene. Prije svega, mi poštivamo turizam,  to je jako dobro, taj novac se slijeva u kasicu, diže nam budžet, ali ako pukne neka petarda dolje u Dalmaciji, vi znate kakve posljedice mogu postojati ukoliko se oslanjamo na taj budžet. Svaka zemlja u Europi, u svijetu je prepoznatljiva je po svojim proizvodima zato i mi imamo neke adute gdje bi mogli biti prepoznatljivi, ali država nam mora biti partner koja će pripomoći nama kao proizvođačima. Odmah ću vam reći, mi imamo dobar traktor, traktor koji može proći u drugim zemljama, ali mi trebamo tu potporu, ne financijsku, nego u nekom obliku da se smanje  parafiskalni nameti. Mi ćemo pretvoriti taj dio parafiskalnih nameta koji bi išao prema radnicima, na njihove netto plaće. I vjerujte mi neće biti nikakav odljev van tih kvalitetnih radnika. Ostavit ćemo ih ovdje i imat ćemo obostrano i država i mi koristi. To već govorim jako puno godina i svi su obećavali promjene i radikalne promjene su nam političari obećali, nikad se ništa nije dogodilo. Stojiš pred zidom i kažeš kak’ si budala, kak’ te slažu političari. I naravno, dođu novi izbori, mi opet dajemo nekome glas i tako će to ići u nedogled. To treba presjeći, ne bojte se onog tko proizvodi, ne bojte  onog tko zapošljava radnu snagu, tko plaća radnu snagu na vrijeme i državi daje svoj dio što državi treba, ne trebate se bojati, nego pripomognite kada mu ide teže, ima mogućnosti da mu pomognete, da se oporavi i da krene dalje.  Malo smo ljubomorni na ova velika sredstva što se troše na brodogradnju, a to se broje u milijardama, zapamtite ,u milijardama. Izračun je bio negdje , ministar Marić je rekao 4 milijarde  kuna. Čak nekih 30 milijardi od početka stvaranja Hrvatske, zamislite koja je to lova. Što smo mogli učiniti, bar s 15 milijardi, od pola toga,  da se investiralo negdje. Tu trebate političari  razmisliti. Nemojte si dati birati da budete političari, morate biti savjetnici i podržati našu proizvodnju i razvoj ove naše zemlje, a to je naravno, naša lijepa Hrvatska.

Što ste rekli predsjednici?

Pa gledajte, malo sam zločest ponekad, nije to nikakva zločestoća, rekao sam da treba razmisliti ako ostane u drugom mandatu da iskoristi svoje ovlasti u baš u ovom pogledu što se nas tiče, da nas sasluša, da prenese to Vladi tamo unutra, da se stvarno idemo boriti za opstanak u industriji, da se pokrenemo u toj industriji, mi možemo to. Ali mi moramo imati partnera  s druge strane, a to je upravo ta politika i Vlada. Drugo sam rekao, da su prodefilirali ovdje svi, od Josipovića, Mesića i nitko me nije pitao kako?, što?, nisu se zainteresirali, kimnuli su glavom: „Bravo, bravo, hrvatski proizvodi“, i otišli su i više se nikad nisu ni vratili i to tako ide u nedogled. To je malo dosadno vidjeti, sa puno političara okruženih oko nje. Puno tih ljudi koji ne doprinose baš ništa, ali su u politici. Drže se na visokim plaćama i njima je dobro. Ja ih zovem uhljebi. Moram biti iskren, znate to , kada će jedanput država biti jeftinija, onda će biti bolje i nama. Ovako, ne znam kako će ova generacija koja dolazi . Ja polažem i vjerujem, u ovu mladu generaciju u politici da bi mogla nešto napraviti, ali moraju biti dobri plivači među morkim psima jer inače budu popapani.

Bio je Škoro na vašem štandu. Što vam je on rekao?

Škoro je meni interesantan dečko. Volim njegove melodije, znam da je domoljub. Sve je to u redu.  Ali na neki način malo mi ga je žao. Ako uleti u to, i da dobije mandat recimo, znam što ga čeka. Puno toga će izgubiti, što se tiče privatnosti i   morat će onda drugačije razmišljati i živjeti. Mislim da je ovdje u estradi uspio i da bi tu trebao ostati  i dalje komponirati i družiti se sa svojim vinogradom tamo. Ima krasan vinograd, pričao mi je, samo ja nisam probao  njegovo vino, ali mi je obećao da će biti moguće kada otvori idući sajam ovdje, nagodinu kada dobije mandat.  Svaka mu čast, ja mu želim puno uspjeha, ali da sam na njegovom mjestu ja ne bih išao u kampanju za predsjednika.

Malo smo morali o politici, sve je nekako povezano sa politikom. Kakvi su vaši planovi za iduću godinu, ova je lagano pri kraju, gdje je tvrtka Hittner?

– Tvrtka Hittner ide dalje u razvoj, ona svu dobit koju ostvaruje  reinvestira. Reinvestiramo u visoku tehnologiju, obrazovanje naših djelatnika i nove tehnologije koje primjenjujemo u proizvodnji. To znači, da   šumski traktor koji je ove godine proizveden, nagodinu neće biti isti, u njega ćemo ubaciti još neke elemente, dodatne komponente, koje ne traži Eurospka unija, ali posjeduju veće mogućnosti rada i sigurnosti za čovjeka koji upravlja tim strojevima.  Govorim konkretno o šumskom traktoru. Mi ćemo pokraj tog šumskog traktora jedan novi tip traktora proizvesti za šumu, sa šumarskim fakultetom u suradnji, s obzirom da tamo postoje stručnjaci za mehanizaciju. Šumarski fakultet ima stručnjake koji će nam pripomoći. Mi imamo razvojni centar, a ima i institucija u Hrvatskoj koje će nam priskočiti u pomoć da napravimo takav jedan proizvod . To su jednom riječju, ako niste čuli forwarderi . To su vam strojevi koji izvlače sa dizalicom ,ulaze duboko u šumu, iz proreda izvlače van velike trupce , dižu ih odmah na sebe, izvlače ih na istovarište negdje gdje je najbliže doći kamionima. Vrlo skupi strojevi, do 250 tisuća eura, što je za nas fantastična cijena. To možemo napraviti skoro u pola cijene. Jedan sličan je bio izložen na sajmu , Slovenci su stavili   50% veća cijena, a lošiji je od moga, 100 %. 50% skuplji, on je negdje do 200.000 eura, što je za mene  precijenjeno. To je vrlo teško isplativ stroj . Ne samo to da nije hrvatski proizvod, ja ne govorim da je hrvatski proizvod najbolji, ali jesmo najbolji.

Kako plasirati takav proizvod na hrvatsko tržište, jesu li neki lobiji koji odlučuju ili je cijena bitna?

– To je druga priča, ja o tome ne bih puno. Borimo se isto jako, ima otpora, neki misle da su takvi strojevi iz Njemačke bolji od naših, ali su duplo skuplji. Ne ulazim u to. Mi se dokazujemo samo sa cijenom i kvalitetom i to su prepoznale Hrvatske šume.

Kako je s izvozom?

– Bosna npr. kupuje naše traktore.  Baš nisu bili naklonjeni prema našoj mehanizaciji, ali kad su vidjeli cijenu i kvalitetu tih strojeva, naravno tu više nije poltika u pitanju. Pitanje je ekonomija i onda se oni baziraju na ekonomiju. „Eeee, Hittnerov traktor ćemo kupiti!“. Ove godine smo napravili jako dobar posao, preko desetak traktora smo prodali u Bosnu. Ovih teških traktora, znači to je preko milijun eura .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.