Bjelovarsko-bilogorska županija druga u Hrvatskoj po ulaganjima u energetske obnove škola i zdravstvenih objekata

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima na poziv župana Damira Bajsa boravio je u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u sklopu kojeg je  obišao  radove na energetskoj obnovi Opće bolnice Bjelovar.

Trenutno najvrjedniji projekt Bjelovarsko-bilogorske županije na području grada Bjelovara je  energetska obnova Opće bolnice Bjelovar i Stomatologije, investicija je to vrijedna 6,5 milijuna kuna.

Financiranje je osigurano  na način da je potpisan ugovor o sufinanciranju projekta s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 5 milijuna kuna temeljem europskih sredstava. 2,6 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Projekt podrazumijeva kompletnu energetsku obnovu zgrade bolnice u kojoj se nalaze Ginekologija, ambulante Opće medicine, Dispanzer za žene i popratni odjeli te obnovu zgrade Stomatologije, no kako je cijena za radove koja je postignuta na natječaju niža od predviđene, uštedit će se oko 1,5 milijun kuna koje će biti uložene nevezano uz energetsku obnovu već povećanje standarda unutar same zgrade kaže župan Damir Bajs:

– Projekt je to od velikog značaja za sve koji ovdje žive i rade. Dići će se standard u zdravstvu. Imat ćemo energetsku uštedu od najmanje 60%, ali ono što je možda važnije, iskoristit ćemo svoju šansu da, kada govorimo o ovako važnim zdravstvenim objektima, još dopunskim sredstvima riješimo još sve što je preostalo kako bi zgrada koja 40 godina nije obnavljana dobila novi sjaj, novi standard i novi kvalitetu, rekao je župan Bajs.

Bjelovarsko-bilogorska županija sa svojim ustanovama trenutno ima ugovoreno 600 milijuna kuna europskih projekata. Od toga gotovo polovica sredstava, uložit će se na području grada Bjelovara, a dobro povlačenje sredstava je i jedan od razloga zašto direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš često boravi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Dolazim ovdje često baš zato što imate puno projekata. Ovdje je gotovo pedesetak projekata, već je četvrtina gotova, radi se o preko 200 milijuna kuna. Bjelovarsko – bilogorska županija je jedna od najaktivnijih županija, 2. županija po broju projekata i količini sredstava koja su uložena u javno zgradarstvo, objekte kao što su bolnice i škole. Dobio sam podatak od župana da preko 2 000 učenika ide u škole koje su energetski obnovljene. Imate slatke brige, a to je jako dobro, znači da kvalitetno radite, da znate napraviti projekt i da ti projekti imaju glavu i rep. Kad kažem glavu i rep, to znači da na ovom objektu nemate korekcije – rekao je Ponoš.

Osim gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar treba istaknuti i energetsku obnovu Doma za starije osobe Bjelovar te projekte u školstvu poput gradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslav Lisinski te Centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar. Županijski su to projekti koji će doprinijeti podizanju kvalitete javne usluge, u ovom slučaju zdravstva i školstva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.