Župan Damir Bajs potpisao ugovor za izradu Masterplana županijskog prometnog sustava

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima ugovorenih europskih projekata u vrijednosti gotovo 600 milijuna kuna. Jedan od njih je i projekt izrade Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije za koji je posao dobila tvrtka Mobilita Evolva d.o.o.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i direktorica tvrtke Mobilita Evolva d.o.o. Una Vidović danas su potpisali ugovor o izradi Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije vrijedan 3,291.250,00 kuna.

Vrijednost spomenutog projekta iznosi 6.803.383,80 kuna. Od toga je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstva od 85%, točnije 5.782.876, 23 kune. Preostali iznos sufinancirat će Bjelovarsko-bilogorska županija.

Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs je o važnosti ovog masterplana rekao:

 – Kad govorimo o važnosti ovog plana i projekta moram reći da je Masterplan jedan od ključnih dokumenata koji mora riještiti kompletnu prometnu povezanost naše županije, a ujedno je preduvjet povlačenja sredstava iz Europske unije kako za samu županiju tako i za druge prometne pravce koji prolaze kroz nju. Moram naglasiti da učinkovit prometni sustav sukladan potrebama gospodarstva i stanovništva je ključan, ne za razvoj, nego, ja bih rekao, opstanak svih županija, pa i naše Bjelovarsko-bilogorske. Mi naravno, tek nakon toga, možemo planirati niz drugih razvojnih programa – kazao je župan Bajs.

Treba spomenuti da su krajnji korisnici svi stanovnici županije kojima će se riješiti problemi vezani uz nedostupnost, dužinu, troškove i sigurnost putovanja. Naime, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posebno je bitno da polako izlazi iz prometne izoliranosti, a to je započelo izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec, a od izuzetne važnosti je i  nastavak gradnje brze ceste prema Bjelovaru. 

Tvrtka Mobilita Evolva je tvrtka koja je izradila već nekoliko masterplanova na području RH koji su uspješno završeni kazala je Una Vidović direktorica tvrtke, te dodala kako će iskustvo koje su stekli sigurno dovesti do jednog kvalitetnog plana koji će biti temelj za dalje:

 – Cilj ovog plana je održiva mobilnost i temelj za razvoj cijele županije, prvenstveno gospodarski i demografski, a i ove županije kao tranzitnog centra – kazala je Vidović.

Inače, nakon što projekt izrade Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije, čiji je Županija i nositelj bude završen, uklopit će se u Masterplan Republike Hrvatske koji je pak podloga za povlačenje europskih sredstava za daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu kako naše županije, tako i Republike Hrvatske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.