Mali znanstvenici iz Dubrave sudjeluju u pisanju Deklaracije o pravima planeta Zemlje

Mali znanstvenici iz OŠ Dubrava OŠ Dubrava predstavljaju Hrvatsku u pisanju Deklaracije o pravima planeta Zemlje, a u taj projekt uključilo se još 14 zemalja Europske unije.

Učenici u dobi od 7 do 12 godina iz gradića Poissy (oko 30 km od Pariza) došli su na ideju da poduzmu nešto kako bi pridonijeli očuvanju bioraznolikosti na našem planetu. Sa svojom učiteljicom Anaïs Willocq pokrenuli su 2018. godine projekt o svjetlosnom onečišćenju u svom gradu i Francuskoj,Tijekom 2019. godine nastavili su s radom na ekološkim problemima lokalno i nacionalno te ga proširili na područje Europe i time pokrenuli projekt pisanja Deklaracije o pravima planeta Zemlje.

Dvadeset dvoje učenika OŠ Dubrava (Margareta Bilanović, Luka Čus, Martin Jambrušić, Fran Štehec Sušac, Barbara Vreš, Ella Runjavec, Paula Šimić, Lana Tomić, Mateo Fišer, Ante Maduna, Morana Krivan, Lucija Mršić, Daria Radović, Tara Sablić, Dominik Belinić, Kristijan Bilanović, Ivona Gašparić, Nika Katalenac, Nika Kelečić, Borna Oreški, Valentino Salaj i Patrik Šaško) i njihove učiteljice Jelena Skupnjak (prof. fizike) i Melita Androlić (prof. biologije i kemije) proučavali su razne dokumente tražeći informacije i pišući svoje članke buduće Deklaracije.

Snimili su i kratki video u kojem su učenici objasnili zašto sudjeluju u projektu i zašto misle da je on važan za njih, ali i za sve ljude na Zemlji. Zajedno s ostalih 14 zemalja napravljen je video kojim je predstavljen projekt na France Television i na skupštini UN-a u New Yorku. Sada slijedi glasovanje za najbolje članke koji će biti uvršteni u Deklaraciju, prevođenje Deklaracije na 24 jezika EU i predstavljanje Deklaracije u Europskom parlamentu krajem studenog. Projekt podupire i Europska komisija.

 – Čeka nas još puno posla oko očuvanja planeta Zemlje pa se nadamo da ćete nas svi podržati u radu na ovom projektu. Ne postoji drugi planet na koji bismo se mogli preseliti kad potrošimo sve zalihe na ovom. Čuvajmo Zemlju! – poručuju mali znanstvenici iz OŠ Dubrava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.