Ribiči čazmanske “Štuke” organizirali natjecanje u lovu ribe ljeskovim prutom

Sportsko ribolovno društvo „Štuka“ organiziralo je u nedjelju 8. rujna tradicionalni starinski način sportskog ribolova udicom, plovkom od gusjega pera i ljeskovim prutom. Riječ je prisjećanju na ribolov kakav se održavao u rijeku Česmu unatrag više od sto godina, po čemu su ribolovci u čazmanskome kraju vjerojatno jedinstveni u državi.

– Ja nastavljam tu dugu tradiciju ribolova mojih predaka, koja se prenosi već više od stoljeće iz koljena na koljeno. U ribolov dolazimo ja i moj sin Goran. No, nije nam glavni cilj samo uloviti ribu i odnijeti kući, već druženje i prijateljstvo s drugim ribičima uz vodu. Hvala vodstvu našega društva „Štuke“ što se ova lijepa tradicija održava svake godine u rujnu. Volio bi da nas se okupi što više i to mlađih, kako se tradicija ne bi zatrgnula. Evo ja sam dobio i nagradu za najoriginalniji starinski pribor. Samo znate, danas je sve teže i teže pronaći gusje pero, jer gusaka gotovo da više i nema,  a nekada su ovdje iz obližnjih čazmanskih dvorišta u kolonama guske odlazile na kupanje u našu rijeku Česmu -prisjetio se Čazmanac Mirko Kitner najstariji sudionik ovog čazmanskog tradicionalnog lova ribe.

Na ovom natjecanju boduje se samo ulov cverglina, koji se na kraju natjecanja broje i važu. Ukupno 17 natjecatelja ljeskovim je prutom ulovilo 960 komada cverglina, a nakon vaganja sveukupno je iz mreža i vode  izvađeno 48 kilograma ulovljene ribe.  Bilo je tu uz cvergline i babuški, deverika i druge ribe. Ribolovca Ivana Galovića kao da vole rekordi, pisali smo o njegovu somu od 18,5 kilograma, a na ovom natjecanju  upecao je najtežega cverglina teškog 435 grama, što je, složili su se i najstrastveniji ribiči, rijetkost koja se nije dogodila već godina.

U ukupnom plasmanu pobjednik je Darko Horvatinović sa 57 komada cverglina i 4.985 grama ribe, što ne čudi jer potječe iz tradicionalne  derežanske ribičke obitelji. Drugi je Anđelko Volarić sa najviše cverglina 95 i ukupno 4.470 grama ribe dok je treće mjesto osvojio Marko Kutlić  sa 59 cvergla i 4.465 grama ribe.  Za prvih deset najboljih  organizatori su podijelili nagrade, ribolovni pribor, a na kraju svi su se omrsili finim gulašom iz ribičkog lonca Vjekoslava (Slavka) Ivanovića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.