Obilježena 28. obljetnica masakra 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama

Brojna izaslanstva u nedjelju su položila vijence i zapalila svijeće na 28. obljetnicu masakra 20 hrvatskih branitelja u selu Kusonje kod Pakraca, koji su 8. rujna 1991. upali u zasjedu srpskih paravojnih postrojba i mučki ubijeni, a počast ubijenima dao je i ministar branitelja Tomo Medved.

Podsjetimo, u Kusonjama pokraj Pakraca 8. i 9. rujna 1991. godine dogodila se jedna od najherojskijih i najtragičnijih epizoda Domovinskog rata, kada je na junački način život izgubilo dvadeset hrvatskih branitelja.Pripadnici hrvatskih postrojbi “A” satnije 1. bojne 105. bjelovarske brigade Zbora narodne garde oklopnim su transporterom otišli u izviđanje stanja na bojišnici.Na ulazu u Kusonje nije bilo neprijateljskih snaga pa su ušli dalje u selo gdje su ih u zasjedi napali srpski odmetnici, onesposobivši oklopni transporter za kretanje. Pripadnici hrvatskih snaga povukli su se u obližnju kuću, gdje su nastavili pružati žestoki otpor mnogobrojnim četnicima, sve dok su imali streljiva. Poslana im je pomoć, ali se nije uspjela probiti do njih. U kući u kojoj su se sklonili hrvatski branitelji bilo je mrtvih i ranjenih, a oni koji su ostali živi nisu se željeli predati sve do trenutka kada su četnici uspjeli minirati kuću.Hrvatske su branitelje pripadnici velikosrpskih snaga vezali i mučili prije smrti.Srpski su odmetnici tijela dvadesetorice masakriranih ratnih zarobljenika zatrpali bagerom u zajedničku masovnu grobnicu.

Ubijeni hrvatski branitelji bili su uglavnom iz Bjelovara, a tijela su im nađena tek 29. siječnja 1992., u masovnoj grobnici Rakov Potok s još 23 žrtve Kusonja, ubijenih civila Hrvata.

Prigodom obilježavanja druge obljetnice masakra, 8. rujna 1993., dogodio se novi ratni zločin srpskih paravojnih postrojba. Tijekom ceremonije polaganja vijenaca u Kusonjama eksplodirala je podmetnuta mina i usmrtila trojicu časnika 105. brigade HV-a i ranila još 13-tero ljudi. Četnički teroristi postavili su minu iako je to područje bilo pod nadzorom mirovnih snaga UN-a.

Za ove zločine u Kusonjama nitko nikada nije odgovarao.

Jučerašnja komemoracija počela je u Rakovom Potoku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega su sudionici formirali Mimohod istine od toga Spomen obilježja do kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje su također položeni vijenci i održana prigodna obraćanja. Komemoraciji i Mimohodu istine nazočili su članovi obitelji, suborci, izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora te predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te državnih i lokalnih vlasti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.