Mještanima Prokljuvana pukao film – blokirali cestu kroz naselje

Mještani čazmanskog naselja Prokljuvani sinoć i danas su održali prosvjede blokirajući promet kroz svoje naselje revoltirani ponašanjem vozača farme krava i bioenergane u Grabovnici koji kroz njihovo naselje prevoze silažu.
Naime, ovo naselje nakon dugo godina čekanja prije nekoliko mjeseci je dobilo novi asfalt koji je već dobio prva oštećenja. Propao je asfalt uz bankine ali i nastala su udubljenja kod autobusne stanice.

– Oštećenja su nastala prilikom učestale vožnje silaže za farmu krava i bioenerganu u Grabovnici. Silaža se prevozi traktorima i kamionima koji se ne pridržavaju tonaže za koju je cesta napravljena. Prema zakonu, cestom mogu prometovati vozila težine 7,5 tona dok našom cestom učestalo prometuju traktori i kamioni težine i do 40 tona – rekla nam je Marina Modrovčić Kirasić.
Osim što traktori oštećuju novi kolnik učestalo nanose i blato na njega.

– Prema zakonu o sigurnosti na cestama koji smo proučili čl. 45 stavak 2. stoji da se vozila prije izlaska na cestu moraju zaustaviti i očistiti gume od blata, ali oni se toga ne pridržavaju nego nanose blato i onda to blato čiste strojem koji za to nije adekvatan nego dodatno oštećuje gornji sloj kolnika – dodaje Modrovčić Kirasić.

Nakon što su blokirali promet automobilima na teren je pozvana i policija koja je ispisala tri kazne prosvjednicima za krivo parkiranje.

– Nama su napisali tri kazne u visini od 300,00 kuna za krivo parkiranje, a njima ništa. Na naše pitanje zašto njih nisu kaznili dobili smo odgovor da oni smiju voziti jer za to imaju suglasnost grada. Ako im ta suglasnost dozvoljava da voze s tom tonažom ne dozvoljava im da nanose blato na prometnicu, jer u njoj piše da moraju čistiti blato sa guma prije izlaska na prometnicu i ugrožavaju promet.


Mještani Prokljuvana se pitaju tko će snositi troškove saniranja prometnice koja je napravljena prije dva mjeseca i dodaju kako su samo tražili da se poštuje zakon i suglasnost grada.

– Mirno smo prosvjedovali, a na nas je stigla i interventna policija kao da smo mi huligani, a samo želimo da se poštuje zakon. Nakon toga mirno smo se razišli, otišla je i policija nakon čega su se ti isti vozači nastavili bahatiti smijući nam se u lice i vozeći još i većom brzinom nepoštujući zakon – zaključuje naša sugovornica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.