Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila 27. jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanom otvaranju 27. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma i 27. državne stočarske izložbe u Gudovcu poručivši kako ova sajamska manifestacija svojom dugom tradicijom i bogatom povijesti zauzima značajno mjesto u gospodarskom životu Hrvatske i širem europskom okruženju.

Govoreći o važnosti poljoprivrede u izgradnji održivog gospodarstva predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako poljoprivrednici čine okosnicu održivog razvoja. „Njihov su značaj i važnost utoliko veći jer baveći se stočarstvom i zemljoradnjom poljoprivredu promoviraju i kao čimbenik revitalizacije ruralnih područja Hrvatske, što držim jednim od prioriteta naše razvojne politike“, kazala je Predsjednica istaknuvši kako ulogu hrvatskog poljoprivrednika moramo, ne samo percipirati i uvažavati, već i trajno podržavati, uz još veći naglasak na potrebu poticanja domaćih proizvođača i razvoja poljoprivrede.

Za hrvatsku poljoprivredu predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da ima ogroman potencijal rasta i razvoja te da joj u prilog idu brojne komparativne prednosti. „No, još uvijek nismo uspjeli sve prednosti ugraditi u temelj gospodarskog razvitka“, navela je dodavši kako je još puno posla pred nama i pred našim poljoprivrednicima. „Prije svega mislim na jače udruživanje, prilagođavanje tehnološkim promjenama te prihvaćanje inovacija, kao i na poboljšanje vanjsko-trgovinske razmjene“, kazala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović podržala je sve napore koje poduzimaju Vlada i resorno ministarstvo, zajedno s lokalnom i područnom samoupravom, u cilju zaustavljanja pada poljoprivredne proizvodnje, zaštite dohotka poljoprivrednika, učinkovitijeg upravljanja prirodnim resursima, a posljedično i rasta konkurentnosti poljoprivredno-prerađivačke industrije.

Posebno je pozdravila mjere usmjerene na generacijsku obnovu sela i poticanje mladih poljoprivrednika na preuzimanje obiteljskih gospodarstava i ostanak na selu. „Hrvatska treba razvijenu poljoprivredu, koja je u funkciji domaćeg proizvođača, zapošljavanja i samozapošljavanja te u funkciji mladih i obnove hrvatskog sela“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je uvjerenje kako će i ovogodišnji sajam, predstavljanjem tehničkih i znanstvenih dostignuća u poljoprivredi, razmjenom znanja i iskustva, ukazati na važnu i odgovornu ulogu poljoprivrede i poljoprivrednika u razvoju gospodarstva i društva.

„Osobno ću se nastaviti zalagati za rješenja koja će uvažavati položaj hrvatskog poljoprivrednika u skladu s njegovom strateškom važnošću, a time i hrvatskim državnim interesima“, kazala je Predsjednica u prigodnom obraćanju otvorivši 27. jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

Na otvorenju sajma prisustvovala je i Ministrica poljoprivrede Marija Vučković. U svom obraćanju ministrica Vučković zahvalila se poljoprivrednicima, stočarima i veterinarima zbog kojih je sigurnost hrane u Hrvatskoj na visokoj razini te još jednom apelirala na pridržavanje biosigurnosnih pravila radi učinkovite preventive od afričke svinjske kuge, bolesti koja je poharala pola Europe i dobar dio Azije. 

Ministrica je najavila isplatu avansa izravnih plaćanja poljoprivrednicima u studenom u iznosu od 1,3 milijarde kuna, natječaj za tovno govedarstvo i nepoljoprivredne aktivnosti na gospodarstvu u listopadu.
 

„Raste poljoprivredna proizvodnja i izvoz, kao i broj poljoprivrednika i površina obradivog zemljišta. Milijunske investicije koje financiramo iz dva EU fonda za poljoprivredu i državnim novcem, mijenjaju lice hrvatske poljoprivrede i vraćaju osmijeh na lice naših poljoprivrednika. Ukupan iznos isplaćenih potpora poljoprivrednicima lani bio je 5,6 milijardi kuna, što je skoro 3 milijarde kuna više nego li je to bilo 2013. godine kada smo ušli u Europsku uniju“
 istaknula je ministrica poljoprivrede danas u Gudovcu te nastavila
„Našu poljoprivrednu budućnost kreiramo na realnim podacima, angažirali smo stručnjake koji su napravili dubinsku analizu stanja naše poljoprivrede. U izradi su sudjelovali i poljoprivrednici, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Na kućne adrese svih registriranih poljoprivrednika i ribara poslali smo više od 174.000 pisama s pozivom na aktivno uključivanje u izradu analize i svega što nakon nje slijedi. Ta je analiza pokazala da poljoprivreda i ruralni prostori imaju ogroman potencijal rasta i razvoja, a strukturna transformacija tih sektora, koja je posebno potaknuta ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ide u dobrom smjeru. Iduće godine Hrvatska po prvi puta predsjeda Vijećem EU, a to je za poljoprivredu izuzetno važan trenutak. Radi se na novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici koju dijele sve države članice, a  mi ćemo u vrijeme predsjedanja imati ključnu ulogu u kreiranju smjernica za buduće razdoblje koje će trajati do 2027. godine.“

 
Ministrica je također iznijela stajališta Hrvatske prema novoj EU poljoprivrednoj politici i naglasila da je nužno osigurati pojednostavljenje kompliciranih pravila koja predstavljaju poteškoću i za poljoprivrednike i za nadležna tijela država članica koja ih trebaju kontrolirati.


„ Želimo fleksibilan EU okvir unutar kojeg će svaka država moći samostalno donositi određene odluke sukladno potrebama vlastitih poljoprivrednika. Hrvatska ne može prihvatiti smanjenje financiranja poljoprivrede jer se istovremeno očekuje da poljoprivrednici, uz svoju osnovnu funkciju proizvodnje hrane, daju još veći doprinos nego do sada primjerice u  zaštiti okoliša. Takvi zahtjevi jesu opravdani, zbog klimatskih promjena koje su vidljive svakodnevno, ali se ne mogu ispuniti bez odgovarajućeg ulaganja u sektor poljoprivrede – zbog čega treba zadržati poljoprivredni proračun barem na sadašnjoj razini.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.