Sjećanje na Željka Sabola i Branka Kreštana

U prigodi obilježavanja godišnjice smrti dvojice istaknutih bjelovarskih pjesnika i kulturnih stvaratelja Željka Sabola i Branka Kreštana, predstavnici Vijeća Ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara danas su položili cvijeće i zapalili svijeće na njihovim posljednjim počivalištima.

Željko Sabol i Branko Kreštan su svojim stihovima ostavili trajan doprinos kulturi Bjelovara i cijele Bilogore.

Željko Sabol objavio je više knjiga pjesama, polemika i kritika. Za gimnazijskih dana objavljuje prvu pjesmu, prvu likovnu kritiku i prvi prikaz jedne knjige u lokalnim novinama, Bjelovarskom listu u kojemu je s prekidima surađivao sve do 1990. godine. Kao student bio je urednikom kulturne rubrike Studentskog lista i Poleta. Mnoge su njegove šansone uglazbljene (Ostala si uvijek ista, Stare ljubavi, Prijatelji stari, gdje ste, Proljeće bez tebe, Nije bilo lako, Samo simpatija i druge), a izvodili su ih poznati izvođači kao što su Mišo Kovač , Tereza Kesovija, Gabi Novak, Ibrica Jusić i drugi.  Arsen Dedić prvi je uglazbio Sabolove verse, a prvi izvođač jedne njegove pjesme, Pusti me da spavam, bila je Gabi Novak.

Branko Kreštan kasno se javio u 55. godini života prvom zbirkom stihova  « Duša zemlje « 1999. godine, nakon toga izdao je još dvije zbirke stihova «Pukotine» 2002. godine i « Dan ojutren molitvama» iz 2003. godine. 
Dugo je ostao samozatajan, svoj u svome, lišen estradne provokativnosti, i u literarnom smislu rijetko se pojavljivao u javnosti.  Gotovo u svakoj pjesmi i stihu Kreštan snažno je isticao svoju emotivnu povezanost sa zavičajnim krajolikom,  Bilogorom i svojom trinaestkilometarskom Pisanicom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.