Bjelovarsko bilogorska županija spremna preuzeti poslove državne uprave

Ministar uprave Ivan Malenica sa suradnicima posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Sa županom Damirom Bajsom održao je radni sastanak o povjeravanju poslova Ureda državne uprave Županiji.

Reforma državne uprave kojom će se ukinuti uredi državne uprave, a njihovi poslovi povjeriti županijama kreće od 1. siječnja 2020. godine, a trenutno su u tijeku pripreme, kako u resornom ministarstvu, tako i u svim županijama.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs istaknuo je svoje zadovoljstvo jer su, kako kaže, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo uprave napravili pravi reformski iskorak vezan uz povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama.

„Time se treba pojednostaviti i približiti građanima sve ono što je za njih važno. Tako da će se od 1. siječnja iduće godine praktički ono što je ključno za njih, a to je jednostavnost dobivanja sve potrebne dokumentacije, ishođenje svega vezanog uz gospodarstvo, obrtništvo, imovinsko-pravne poslove i  matičarstvo, obavljati pod jednim krovom. Istaknuo bih da je na radnom sastanku utvrđeno da će se to napraviti na način da ljudi neće niti primijetiti promjene nego će postupak biti napravljen na najbolji mogući način, da oni to ni ne osjete“, kazao je župan Bajs.

Dodao je kako razmišljaju o pojačavanju nazočnosti, posebice matičara, u općinama i gradovima. „Mislim da je ključno omogućiti da se na najjednostavniji mogući način, upravo poslovi koje svi mi trebamo, obave tamo gdje je građanima najjednostavnije, a to je mjesto gdje žive“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Ministar uprave Ivan Malenica je naglasio složnost oko cilja ove reforme, a to je da se usluge i poslovi koji su se obavljali u okviru ureda državne uprave učinkovitije i efikasnije obavljaju unutar županije.

„Župan Bajs je istaknuo da će se koristiti mreža ispostava i matičnih ureda u okviru kojih će se, nadam se, i ostale aktivnosti i poslovi županije obavljati te će se i na taj način osigurati prisutnost javne uprave u pojedinim dijelovima“, kazao je ministar.

Osvrnuo se i na financijski aspekt reforme: „Financije za obavljanje tih poslova su osigurane u državnom proračunu i one će biti doznačene županijama sve dok se budu poslovi obavljali“, rekao je nakon sastanka ministar uprave Malenica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.