Štefanje: Proračun povećan za milijun kuna – očekuju se novi investitori u gospodarskoj zoni

U utorak 30. srpnja, 13. sjednicu Općinskog vijeća održali su vijećnici Općine Štefanje. Vijećnici su usvojili Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu. Moglo se tako čuti kako su prihodi poslovanja veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 1,7 milijuna kuna i iznose gotovo 4,2 milijuna kuna. Najveće povećanje   je od poreza i prireza na dohodak koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći za 286 tisuća kuna te iznose nešto više od 2,2 milijuna kuna. Povećanja u prihodima su bila i na stavkama pomoći proračunu iz drugih proračuna i komunalnih doprinosa i naknada. Uz povećanje prihoda, nešto su veći i rashodi poslovanja, tako da su oni porasli u odnosu na isto razdoblje prošle godine za nešto više od 400.000,00 kuna, a odnose se na tekuće investicijsko održavanje, održavanje društvenih objekata, nerazvrstanih cesta, a velik dio rashoda je otišao i na održavanje manjinskih izbora. No, najvažniji podatak je da je ostvaren višak prihoda od gotovo 1,8 milijuna kuna.

– Stanje proračuna je trenutno 6,5 milijuna kuna, s time da su 4 milijuna kuna sredstva dotacije vezano uz kapitalne investicije, a vlastita sredstva na računu su oko 2,5 milijuna kuna. Ono što je važno, tekući dio funkcionira dobro, obavljaju se redovni poslovi i što se tiče razvojne agencije, komunalnog poduzeća, upravnog odjela, a i projekta „Zaželi“ – rekao je načelnik Ivo Emić.

Na sjednici su vijećnici jednoglasno usvojili i III. Izmjene i dopune proračuna koji je povećan za milijun kuna. Povećane su stavke za šumski doprinos koja bi povećanjem postotka koji ide u općinski proračun trebala porasti na 300 tisuća kuna, a kako postoje upiti za parcele u gospodarskoj zoni i za nju su podignuta sredstva za nešto više od 800 tisuća kuna:

– Imamo dva upita, dva investitora. Došao je upit iz Ureda za gospodarstvo županije vezano uz investiciju tvornice stakla. Jedina zona na području županije koja zadovoljava te uvjete je Laminska, a drugi upit vezan je uz preradu mesa, tako da smo u pregovorima. Investitor je ozbiljan tako da vjerujem da ćemo do iduće godine već imati investitora – kazao je načelnik Emić.

Vijećnici su na sinoćnjoj sjednici upoznati i s programom festivala „11. zvon tamburica Štefanje 2019.“ koji će se održati u nedjelju 4. kolovoza, te o programu za Dan branitelja Općine Štefanje koji će se održati 19. kolovoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.