Održana završna konferencija europskog projekta energetske obnove Osnovne škole Garešnica i školsko-sportske dvorane

0
121

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je završnoj konferenciji europskog projekta energetske obnove Osnovne škole Garešnica i školsko-sportske dvorane .Bjelovarsko-bilogorska županija na najbolji mogući način iskoristila je šansu vezanu uz korištenje europskih fondova namijenjenih energetskoj obnovi zgrada, posebice u školstvu. Tako Županija i njene ustanove imaju osigurana sredstva za obnovu 44 školske zgrade vrijedne 140 milijuna kuna.

– Prije šest godina Županija je imala samo jedan projekt, a ovog trenutka Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove imaju otprilike 600 milijuna kuna potpisanih ugovora vezanih uz europske fondove. Moram reći da smo poseban naglasak dali na školstvo i trenutno smo vodeća županija u Hrvatskoj gledajući na veličinu po povlačenju sredstava za školstvo što će u konačnici iznositi 160 milijuna kuna. Naš cilj je jednostavan, da kroz sredstva koja su nam odobrena napravimo iskorak. Kada govorimo o Hrvatskoj kao zemlji znanja to lijepo zvuči, ali treba napraviti preduvjete. Mi ulažemo kao Županija u znanje, primjerice kroz Centre izvrsnosti, regionalni Centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, ali uz ulaganje u naše učenike, mentore i profesore moramo ulagati i u uvjete. Kada govorimo o ovoj školi u Garešnici to je lijepi primjer. Prije godinu dana našli smo se ovdje na početnoj konferenciji, a sada evo završavamo taj projekt. Ovo je škola koja ima tradiciju, ali moramo imati i pogled prema budućnosti. Ovdje u vašoj školi ovo je jedno od najvećih ulaganja u županiji u osnovno školstvo, 11 milijuna kuna za sad, ali je to i jedno od najvećih ulaganja u školstvo u Republici Hrvatskoj naglasio je župan Bajs.

Investicija građevinskih radova je financirana europskim sredstvima preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te sredstvima nacionalnog Fonda za sufinanciranje europskih projekata u iznosu od 8 milijuna kuna, dok je 2,5 milijuna kuna osigurala Bjelovarsko-bilogorska županija iz svog proračuna.

Realizacijom projekta u bitnom će se smanjiti i režijski troškovi i troškovi održavanja školske zgrade i pripadajuće školsko-sportske dvorane, pa će samim tim ostati više sredstava za ulaganje u opremanje škole i dogradnju nadstandarda za učenike, učitelje i nastavnike. Također, nakon što je energetska obnova završila Bjelovarsko-bilogorska županija iz svojih sredstava financirat će još dodatne radove, ali i opremit će Osnovnu školu u Garešnici novim namještajem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.