Najbolji orači Bjelovarsko-bilogorske županije su Tomislav Barić, Luka Perković i Jure Capan

Danas je u Općini Veliki Grđevac  održano 18. natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije i 10. natjecanje u oranju konjskim zapregama.

Natjecanje je održano u kategorijama plug ravnjak, plug premetnjak i u oranju konjskim zapregama. Natjecao se  21 orač, među kojima i jedna žena Ana Drobni iz Dežanovca, a najmlađi orač je imao 12 godina.

Natjecanje je održano po  Pravilniku o natjecanju orača Republike Hrvatske plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Komisija za ocjenjivanje je ocjenjivala  13 elemenata oranja. Gledala se ravnina brazde, pravac, imaju li ljudi napravljen pravac od samog početka, od otvaranja brazde pa do kraja, cijelo oranje i na razoru. Gledalo se i jesu li svi biljni ostaci dobro zaorani, da li brazde dobro naliježu jedna na drugu, imaju li šupljina, zraka i naravno, gledala se čistoća, ulaz i izlaz sa i u natjecateljsku parcelu.

REZULTATI:

KONJSKE ZAPREGE:

  1. Jure Capan
  2. Slaven Očevar
  3. Ivan Despetović

PLUGOVI PREMETNJACI:

  1. Luka Perković – Bjelovar
  2. Ivan Gašparović – Severin
  3. Josip Kovažik – Bjelovar

PLUGOVI RAVNJACI:

  1. Tomislav Barić – Štefanje
  2. Igor Krejči – Bjelovar
  3. Mario Matošević – Severin

Najuspješniji s današnjeg natjecanja predstavljat će županiju na državnom ogledu u rujnu u Sunji. Organizatori natjecanja su bili Bjelovarsko-bilogorska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Općina Veliki Grđevac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.