Đurđevački krovovi bit će puni pijetlova dok je za gradnju nove kuće na mjestu srušene osigurano sufinanciranje od 25 tis. kn

0
167

Pijetao, odnosno picok, simbol je grada Đurđevca što svi znamo iz Legende o Picokima i napada Osmanlija na utvrdu Stari grad.

Gradsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici vijeća jednoglasno podržalo odluku o komunalnom redu u koju su ugrađene brojne novine vezane uz uređenje i vizualni izgled grada.

Pijetao je obilježje i simbol grada, a jedna od mjera je upravo išla u tom smjeru.

– Ova odredba odnosi se na vlasnike stambenih i poslovnih objekata na području Grada, a predlažem da se uključe i klijeti. Radi se o priznavanju troškova kupnje stiliziranog pijetla odnosno sljemenjaka, u iznosu od 300 kuna. Vlasnik mora podnijeti zahtjev u Grad te priložiti račun uz njega, a isplata će se vršiti nakon postavljanja istog – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao kako će i po ovoj zapravo turističkoj mjeri Đurđevac postati poznat. Mnoge kuće na našem području već krasi ovakav stilizirani pijetao, pa tako i našu turističku kućicu koja se nalazi na Trgu sv. Jurja.

-Ovom Odlukom propisuju se odredbe o uređenju naselja, o uređenju i korištenju javnih površina, o mjerama provođenja komunalnog reda, prekršajnim odredbama. Značajnije izmjene su energetska obnova stambenih zgrada gdje se prilikom energetske obnove višestambenih zgrada, posebnom odlukom, može se odobriti trošak stilsko-vizualnog obilježja, sukladno prostorno-planskoj studiji Grada Đurđevca, koji doprinosi ujednačavanju vizualnog izgleda zgrada na području Grada Đurđevca. Cilj je da sve višestambene zgrade, a spremno ih je deset za energetsku obnovu, dobiju neko stilsko obilježje i da se uklope u stilsku priču grada Đurđevca – rekao je.

Treća je izmjena oko stambenih objekata koji su upisani u registra zapuštenih stambenih objekata.

Grad Đurđevac potiče uklanjanje stambenih objekata upisanih u Registar zapuštenih stambenih objekata na području Grada Đurđevca s iznosom od 7.500,00 kuna, a do sada je uklonjeno stotinu takvih objekata te je sada donesena nadogradnja Odluke.

– Po novome kada vlasnik sruši postojeći objekt i pristupi gradnji novog objekta na toj parceli odobrava mu se dodatni iznos od 25 tisuća kuna, a isplata se vrši nakon izgradnje temelja objekta. Sukladno Odluci o komunalnom doprinosu osobe koje grade kuće na mjestima srušenih zapuštenih objekata u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa– izjavio je Janči na Gradskom vijeću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.