Učestale provale u objekte na kojima su prozori ostavljeni otvoreni na “kip”

U zadnje vrijeme učestale su provale u stanove i obiteljske kuće kroz prozore koje su vlasnici prilikom odlaska ostavili otvorene na “kip”.

Tako je jučer, 17. srpnja, u Bjelovaru, u Vukovarskoj ulici, provaljeno je u obiteljsku kuću iz koje je nepoznati počinitelj ukrao novac i nakit čime je vlasnicima pričinjena šteta veća od 10 tisuća kuna.
I u ovoj provali počinitelj je iskoristio prozor otvoren na “kip” i provalio. Iz PU bjelovarsko-bilogorske poručuju svima onima koji na takav način ostavljaju prozore djelomično otvorene kako bi bilo strujanja zraka da to ipak čine kada su kod kuće jer na ovakav način olakšavaju kradljivcima ulazak u svoje domove bez savladavanja težih prepreka.

S obzirom na učestale provale, a i vrijeme godišnjih odmora PU bjelovarsko-bilogorska na svojim web stranicama objavila je i savjete koje prenosimo u cijelosti:

Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

  • Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu ili kući, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja)
  • Zapišite tvorničke brojeve vrijednijih tehničkih aparata, a umjetnine fotografirajte
  • Ključ od stana ili kuće ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima već ga ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići, a za to je najbolji dobar i pouzdan susjed
  • Ne pričajte svima da putujete i ne ostaljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili na društvenim mrežama (ukoliko to želite podijeliti s prijateljima stignete objaviti i po povratku s ljetovanja)
  • Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić, provjetri kuću, spusti ili digne rolete, tijekom noći ostavi neko od svjetala da bude uključeno kako bi se stekao dojam da je netko u domu
  • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja
  • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete
  • Građani koji ostaju doma neka nam dojave na telefon 192 svoja uočavanja sumnjivih i nepoznatih osoba ili vozila u blizini vaše ili susujedove kuće ili stana jer treba znati da bez vas i vaše suradnje policija nije i ne može biti dovoljno djelotvorna.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192, po mjestu događaja nemojte se kretati i ne dirajte ništa jer ćete uništiti korisne tragove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.