Ove nedjelje u Velikom Grđevcu prikaz žetve na starinski način

Žetva i vršidba žita, mašinanje bili su nekada najvažni događaji u svakoj obitelji i određivali kakva će im biti godina. Upravo Udruga Ploščićko mašinanje ima cilj čuvanje običaja našeg kraja te želju da ih otrgne od zaborava.

Starinski način žetve Udruga Ploščićko mašinanje ove godine uprizorit će u Velikom Grđevcu i to u nedjelju 21. srpnja.  Žetva bez moderne tehnologije, ali s puno veselja biti će uvod u ovogodišnju manifestaciju Ploščičko mašinanje koje će se održati 4. kolovoza u Staroj Ploščici.

I dok se prikaz vršidbe žita svake godine održava u Staroj Plošćici, prikaz same žetve je svake godine u nekoj drugoj općini Bjelovarsko bilogorske županije. Ove godine odluka je da domaćin bude Općina Veliki Grđevac i načelnik Marijan Dautanac.

– U ovu priču je ušla Općina Veliki Grđevac i Kulturni centar Mato Lovrak  gdje će se u suradnji sa udrugom Ploščićko mašinanje u našoj općini 21. srpnja održati jedan prikaz, ili jedno događanje žetve pšenice na tradicionalan način sa ručnim kosama i ostalim priborom ali i radovi koji su vezani uz tu žetvu. Biti će to prikaz događanja iz nekih prošlih vremena koji nam je nekima ostao u lijepim uspomenama, međutim kod nekih i nije u nekim lijepim jer je bilo dosta posla da bi se ispekao kruh u nekakvoj domaćoj peći – rekao nam je načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.

Manifestacija kreće okupljanjem gostiju iz Ploščice i sudionika u prostoru kod škole u Velikom Grđevcu u nedjelju 21. srpnja u 10 sati, zatim sudionici u povorci idu na Svetu misu koja počinje u 11 sati u župnoj crkvi. Nakon mise svi sudionici kreću do polja pšenice koje se nalazi u Velikom Grđevcu na lokaciji između centra Velikog Grđevca i Lovrakovog centra. Sam početak žetve i prikaz košnje pšenice je predviđen za 12:30 sati. Nakon žetve za sve sudionike predviđeno je druženje u Lovrakovom centru.  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.