Svečanom sjednicom Općinskog vijeća počelo obilježavanje Dana Općine Farkaševac

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća počelo je trodnevno obilježavanje Dana Općine Farkaševac. Brojne uzvanike, načelnice, načelnike i gradonačelnike okolnih općina i gradova te predstavnike Zagrebačke županije, dožupana Hrvoja Frankića i predsjednika Županijske skupštine Damira Mikuljana načelnik općine Dražen Draganić kroz svoj govor upoznao je sa svime onim što je realizirano u protekloj godini.

Istaknuo je tako na prvom mjestu otvorenje brze ceste dionice čvor Vrbovec – čvor Farkaševac kojoj je prisustvovao i sam državni vrh.

– Šteta što nismo mogli organizirati i obilazak županijskih cesta da se i po tome pitanju nešto napravi jer najveći problem su postojeće dionice koje sa svojim profilom i izrazito lošim stanjem ne zadovoljavaju današnje potrebe. U tom smjeru ide i moja kritika prema Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije, koja je još prije nekoliko godina započela s projektiranjem proširenja županijske ceste od Prašćevca do Kabla, ishodovala lokacijsku dozvolu koja je na kraju propala jer se u zakonskom roku nije podnio zahtjev za građevinsku dozvolu – naglasio je načelnik Draganić.

Dodao je i kako je proširena te rekonstruirana državna cesta od čvora Farkaševac do granice s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, dok je Općina u svom aranžmanu, od kružnog toka u Farkaševcu do mjesnog groblja, izgradila nogostup u dužini od 470 metara.

Od ostalih projekata izdvojen je projekt WIFI4EU u sklopu kojeg je na području općine osigurano 11 pristupnih točaka za besplatni WIFI.

Uređena je unutrašnjost domova i fasada na domovima u Bolču, Prašćevcu, Ivančanima i Majuru, dok je dom u Kablu opremljen kuhinjom, grijanjem i klimom, a domovi u Gornjem Bolču, Prašćevcu i Žabnici grijanjem. Također, izgrađena je nadstrešnica na nogometnom igralištu u Žabnici u svrhu okupljanja sportaša prije i poslije utakmica, ali i okupljanja djece koja su upisana i pohađaju školu nogometa.

U tijeku je priprema dokumentacije za javnu nabavu za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u Farkaševcu koji je projektiran za 42 (četrdeset dvoje) djece uz mogućnost proširenja do 60-ero djece. Vrijednost ovog projekta je oko 6 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Načelnik Draganić kazao je i kako je u tijeku priprema dokumentacije za javnu nabavu za zamjenu postojeće javne rasvjete na području općine. Za modernizaciju javne rasvjete odobreno je tako 200.000,00 kn od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sukladno provedenom natječaju prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice. Općina je i partner Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec u projektu „Zaželi“ unutar kojeg se s našeg područja zapošljava 5 žena.

Od onog što je u planu načelnik Draganić je rekao kako je pri kraju postupak donošenja Urbanističkog plana uređenja turističke zone Kabal koji obuhvaća 3,32 hektara. Plan će omogućiti investitoru izgradnju dvadesetak objekata turističke namjene, izgradnju kampa, sportsko rekreacijskih te pratećih ugostiteljskih sadržaja. Ukupan kapacitet turističke zone iznosi 75 ležaja što za naše područje predstavlja početak ruralnog, odnosno, seoskog turizma.

Ovih dana je u planu započeti s postupkom projektiranja nogostupa u preostalom dijelu Farkaševca, izgradnja ograde na mjesnim grobljima u Farkaševcu i Bolču, izgradnja parkirališnog prostora neposredno uz nogometno igralište u Farkaševcu, asfaltiranje pojedinih dionica nerazvrstanih cesta, završetak gradnje i opremanje reciklažnog dvorišta, opremanje zelenih otoka te početak gradnje dječjeg vrtića.

Tu je naravno i izgradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“. Nakon desetak godina priprema, sastanaka, dogovara, obećanja nadležnih ministarstava, napokon kreće i izgradnja. Ovih dana otvaraju se ponude nakon provedene javne nabave te bi radovi trebali krenuti tijekom jeseni.

Načelnik na kraju svog govora uputio je i kritiku županiji:

– Županija dijeli znatna sredstva prema gradovima i općinama, a po ključu koji jedino zna „naš Župan“. Navest ću i primjer, Općina Rakovec milijun kuna, a Općina Farkaševac 40.000,00 kuna.

Na kraju je zahvalio svima koji rade na dobro Općine Farkeševac:

– Zahvaljujem se i onima koji našu Općinu i svoja sela promoviraju i izvan granica naše Općine, Županije, ali i Republike Hrvatske. Ne smije se zaboraviti da Općinu ne čini zgrada Općine, načelnik ili općinsko Vijeće. Općinu čine njezini mještani i upravo se time treba voditi na početku svakog političkog, javnog i lokalnog djelovanja.Ovom prilikom želim zahvaliti svima onima koji ostaju u našoj Općini i vide potencijal dobrog života i u granicama Lijepe naše – zaključio je načelnik Dražen Draganić.

Kulturni, zabavni i sportski program povodom Dana Općine Farkaševac nastavlja se u dane vikenda, a program događanja možete pročitati u nastavku:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.