Udruga žena Samarica – “Pokušat ćemo vratiti stari sjaj Samarici!”

Samarica je malo pitoreskno selo u Općini Ivanska. Ovo selo je nekada imalo 800 stanovnika dok danas ima oko 150. Iako su pretežno u selu staračka domaćinstva ima i mladih. Selo je nekada imalo svoju osnovnu školu, trgovinu i zdravstvenu ambulantu, a toga danas više ničeg nema. Ostala su samo sjećanja na ta vremena. Potaknute činjenicom da se u selu ništa ne događa, da nema zajedničkih druženja, nekoliko mladih žena odlučilo je osnovati Udrugu žena Samarica.

– Odlučile smo osnovati udrugu jer smo vidjele da se ništa ne događa u selu, da selo umire. Želja nam je za početak organizirati neka društvena događanja, a kasnije obnoviti u selu i sve ono što je propalo. Vidjet ćemo koliko ćemo u tome imati uspjeha. Na početku su nam se drugi sumještani malo smijali, ali kada su vidjeli da smo organizirale zabavu koje nije bilo pet godina u selu i popratna događanja za Posvetilo shvatili su da smo mi ozbiljne u svom naumu – rekla nam je predsjednica udruge Gabrijela Ćasić.

Misao vodilja kojom su se vodile članice kod osnivanja udruge bila je da se izbore za bolje uvjete života svojih sumještana, osobito najmlađih. Želja je privući i izletnike u selo kojima bi se ponudili domaći proizvodi ali i neki društveni događaji. Prema riječima Gabrijele Ćasić za sve to potrebna je dobra infrastruktura:

– Potrebna nam je cesta za koju se natežemo već godinama. Za sada nam je obećano nekih 2 km koji će doći do početka sela, a ostatak sela će i dalje ostati bez ceste i to je naš najveći problem. Onda nam je problem vodovod za koji je rečeno da će biti 2017. u funkciji, evo sada je 2019. godina i još nema vodovoda. Svi javni prostori osim doma DVD Samarica koji vatrogasci održavaju i stvarno se trude, svi drugi javni prostori su zapušteni i propali, što je tužno gledati. Ovo selo samo da ima cestu i vodovod uz ovaj lijep krajolik moglo bi živjeti od izletnika kojima bi se mogli ponuditi domaći proizvodi naših mještana. Samarica ne živi, jer se lokalna uprava ne brine o njemu dovoljno, a na kraju krajeva nema brige ni na nacionalnoj razini što je svugdje problem. Odlučile smo djelovati lokalno, a na kraju ćemo vidjeti koliko će nam to ići od ruke – kaže Ćasić.

Članicama udruge u planu je za ovu godinu i pokretanje festivala i to u rujnu ili listopadu ovisi o dogovoru s lokalnim vlastima:

– Želja nam je napraviti festival u kuhanju gulaša, pozvat ćemo lokalne OPG-ovce da svoje proizvode predstave na štandovima. Planiramo privući ljude iz gradova koji će moći kupiti te proizvode koji se ovdje rade, a ovdje se stvarno svašta može kupiti. Namjera nam je dovesti ljude i prezentirati našu ponudu – zaključila je Ćasić.

Mi članicama ove male novoosnovane udruge želimo puno sreće i uspjeha u radu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.