Ulaganjima u medicinsku opremu do boljeg standarda u domovima zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije

2,5 milijuna kuna težak je novi set ugovora koje je župan Damir Bajs potpisao u čazmanskom Domu zdravlja sa Zlatkom Ivekovićem direktorom tvrtke Festta d.o.o.. Riječ je o nabavi dijagnostičko-tehničke opreme u sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“.

62 ordinacije liječnika Doma zdravlja i koncesionara na području cijele županije dobit će 444 komada od 53 različite vrste opreme.

– Odlučili smo kroz obnovu opreme riješiti pitanje mogućnosti da se što više pretraga obavi upravo tamo gdje je za pacijenta najbolje, a to je kod doktora opće prakse ili u nekoj našoj specijalističkoj ordinaciji pri ispostavama. Moram naglasiti da smo u tome i uspjeli – kazao je župan Bajs.

Važno je napomenuti kako je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala obuku za sve liječnike koji nisu imali licencu za rad s određenom opremom. Ujedno završeni su infrastrukturni radovi na obnovi 4 Doma zdravlja i to u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici. Oprema kojom će se opremiti ovi domovi zdravlja ukupne je vrijednosti je 6 milijuna kuna, a obuhvaća 64 različite vrste dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme koja će se rasporediti u 74 ordinacije opće medicine.

Ulaganja u čazmanski Dom zdravlja iznose 2,5 milijuna kuna, pa će tako Dom zdravlja dobiti 70 komada razne opreme vrijedne 560.000 kuna, a najvrjedniji je novi ginekološki ultrazvuk vrijedan 200 tisuća kuna.

– Kad govorimo o tome onda ću naznačiti da se sad događaju situacije, posebice kad govorimo o ginekologiji da dio pacijenata dolazi iz nama susjednih županija i to u Domove zdravlja, ne samo u Čazmi, jer imamo bolju opremu nego okolni domovi zdravlja u našoj okolici, posebice u Zagrebačkoj županiji – dodao je župan Bajs.

Župan Bajs je najavio i kako nakon 2 godine ulaganja u Domove zdravlja diljem županije u sljedećem periodu će se ulagati u ambulante u Bjelovaru.

U Čazmi inače trenutno rade 4 tima liječnika opće prakse jer 5. tim je nakon odlaska liječnice ostao nepopunjen, no ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije najavila je promjene po tom pitanju:

– Trenutno nedostaje jedan tim, ali uz maksimalni trud, potrebe popunjavaju doktori ostala četiri tima. Sad će doći još jedna nova doktorica koja će se uključiti iz Zavoda za hitnu medicinu pa će u tom timu na zadovoljavajući način biti pružena zdravstvena zaštita. Ne mislim što se tiče pružanja medicinske usluge nego što se tiče prisutnosti i popunjavanja kadrovima, ne mislim u smislu zdravstvene usluge. Mislim da je ona savršena jer ova četiri tima zbilja rade vrhunski posao, ja se zahvaljujem i doktorici Volf  koordinatorici ispostave koja organizira taj posao u 5. timu da on može funkcionirati radi dobrobiti pacijenata Grada Čazme – rekla je Čaić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.