Brzi internet uskoro u „bijelim područjima“ Bjelovarsko-bilogorske županije

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i čelnici Grada Bjelovara te Općina Velika Pisanica, Nova Rača, Kapela, Veliko Trojstvo, Zrinski Topolovac, Rovišće, Šandrovac, Severin i Veliki Grđevac potpisali su prvi zajednički Sporazum u županiji o zajedničkoj suradnji u svezi pripreme, prijave i provedbe projekta „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN) pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) u NGA „bijelim područjima“ Bjelovarsko-bilogorske županije“ – projekt vrijedan 80 milijuna kuna.

– Kada govorimo o tom partnerskom odnosu Bjelovarsko-bilogorska županija je u ime i za račun Grada Bjelovara i 9 općina pristupila izradi sve potrebne dokumentacije kako bi na ovom dijelu županije koje obuhvaća gotovo polovicu stanovništva, pa i iznad toga, uvela internet na način da u onom nekomercijalnom dijelu, onim „bijelim zonama“u kojima ne postoji interes operatera kroz EU projekt omogućimo jedan značajan iskorak, uvoeđnje interneta velikih brzina, u ovom slučaju 100 Mbps – kazao je župan Bajs.

Bjelovarsko-bilogorska županija vodila je projekt vezan uz pripremu sve potrebne  dokumentacije, koja je obuhvaćala i izradu Studije o planu razvoja širokopojasnog Interneta te uložila u isti 600 tisuća kuna. Županija je dobila potrebnu suglasnost HAKOM-a na Plan razvoja širokopojasnog Interneta za Grad Bjelovar i 9 Općina što je bio daljnji preduvjet za prijavu na natječaj. Zadnji korak uoči prijave na natječaj je potpisivanje današnjeg Sporazuma o zajedničkoj suradnji kojeg je potpisao župan Damir Bajs sa čelnicima Grada Bjelovara i 9 Općina i time je projekt razvoja širokopojasnog Interneta spreman za prijavu.

Nakon potpisa ovog Sporazuma i nakon što ću potpisati Izjavu da ulazimo u taj projekt mi ćemo ga prijaviti na Natječaj koji očekujemo da bude vrlo brzo objavljen i nadam se naravno da ćemo proći – dodao je župan Bajs.

Župan Bajs je posebno istaknuo kako će se omogućavanjem širokopojasnog Interneta potaknuti razvoj različitih usluga, povećati učinkovitost javnih institucija i gospodarstva, omogućiti brži pristup znanju kao i podizanje konkurentnosti ruralnih područja što su do sada pokazala iskustva zemalja koje su već provele takve projekte.

Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić rekao je kako je ovo pozitivan primjer suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara te 9 općina kroz ovaj projekt i primjer kako treba funkcionirati.

-Za Grad Bjelovar ovo važan projekt jer uvijek naglašavamo kako Grad Bjelovar ne čini samo centar već i okolna područja izvan grada.Upravo tako i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kako je župan spomenuo, imat će građani Županije, Grada Bjelovar i 9 općina mogućnost za 14 603 priključaka za širokopojasni internet. Isto tako, naglašavamo uvijek u Gradu Bjelovaru koliko je važno prijavljivati se na europske fondove, pa je upravo i ovo jedan od razloga što želim izraziti i zahvalnost na zajedničkoj suradnji županu Bajsu i načelnicima 9 općina – rekao je Igor Brajdić.

Važnost zajedničke suradnje naglasio je i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan:

Još jednom naglašavam da samo na ovaj način, zajedno, u suradnji, ne gledajući na politiku možemo realizirati niz projekata i možemo biti uspješni, što svi naši stanovnici kako županije tako i općina i Grada Bjelovara od nas i očekuju – kazao je Prišćan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.