Provjerite kakva je transparentnost proračuna lokalnih jedinica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Institut za javne financije objavio je novu analizu transparentnosti proračuna lokalnih jedinica koja pokazuje da županije, gradovi i općine iz godine u godinu napreduju kada je u pitanju transparentnost financija i proračuna.

Temeljem rezultata, među jedinicama lokalne samouprave s najvišom razinom transparentnosti i dobivenom ocjenom 5 našla se i Bjelovarsko-bilogorska županija i tri njena grada Bjelovar, Čazma i Grubišno Polje dok su Daruvar i Garešnica dobili 4. Zanimljivo je da su gradovi  Bjelovar sa prošlogodišnje četvorke  i Čazma sa prošlogodišnje trojke napredovali na ovogodišnje ocjene pet dok su druga tri grada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zadržali prošlogodišnje ocjene.

Gledajući transparentnost općina rezultati su sljedeći. Ocjenu pet su dobile općine Berek, Ivanska, Velika Pisanica i Nova Rača dok su ocjenu vrlo dobar dobile  Općine Štefanje i Rovišće . Trojku je dobio Veliki Grđevac. Zanimljivo je da su dvije općine s područja Bjelovarsko-bilogorske županije dobile ocjenu nula, i to Severin i Zrinski Topolovac. Bjelovarsko bilogorska županija je ukupno po transparentnosti gradova zauzela  četvrto mjesto, po transparentnosti općina 15. mjesto, a  dok se zbroje ocjene ukupne transparentnosti svih gradova i općina županija je zauzela 14. mjesto.

Napomenimo još da proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2018. – ožujak 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.